Jämställdhets- och likabehandlingsplan
Inledning
Jämställdhetslagen 609/1986 och idrottslagen 390/2015 utgör grunden för OK Trians jämställdhets- och likabehandlingsplan.
Syftet med jämställdhetslagen är att förebygga diskriminering på grund av kön och främja jämställdheten mellan kvinnor och män, medan syftet med idrottslagen är att öka jämställdheten inom idrott, samt framhäva vikten av jämställdhet, likabehandling och kulturell mångfald.
Jämställdhet borde framförallt ses som erbjudande av likadana möjligheter och resurser samt som jämlikt bemötande, jämlika attityder och jämlikt praktiskt agerande. Ur jämställdhetssynvinkel sett är det väsentligt att man inom föreningen rättvist stöder idrotts- och motionsutövande för såväl flickor, pojkar, damer, herrar som transpersoner. Alla bör ha likvärdiga möjligheter att utöva idrott och motion, få sakkunnig träning, få delta i tävlingar och få likvärdig uppskattning för sina tävlingsprestationer. Även gällande belöningsprinciper för idrottstävlingar skall jämställdhetsprincipen iakttas.
OK Trians jämställdhet- och likabehandlingsplan ska främja jämställdhet, likabehandling och kulturell mångfald i verksamheten, samt motverka diskriminering, kränkning, trakasserier och mobbning inom föreningen och dess verksamhet.
Syfte och mål
Föreningen arbetar för en trygg och trivsam verksamhet för alla föreningsmedlemmar i alla åldrar. Alla bör respekteras jämlikt och rättvist oberoende av kön, etnicitet, religion, sexuell läggning, ålder och hälsa. Varje föreningsmedlem skall respekteras jämlikt och rättvist. Alla föreningsmedlemmar ska känna sig trygga i föreningen, kunna delta i verksamheten tryggt och utan rädsla för diskriminering samt utvecklas i en trygg och tolerant föreningsmiljö. Föreningen förbinder sig även till att skapa en miljö, där jämlikhet mellan könen har uppnåtts på alla nivåer och där kulturell mångfald ses som en resurs.
Konkret förverkligande
Jämställdhets- och likabehandlingsplanen är en del av föreningens verksamhetsplan och publiceras i samband med den synligt på förenings hemsida. Gruppernas ledare ansvarar för att introducera planen åt gruppernas medlemmar så att de är medvetna om den och förstår innebörden. Introduktionen ska göras minst en gång om året, helst i samband med att man gör upp gemensamma spelregler för gruppen. I mån av möjlighet förverkligar vi skolning inom ämnet och deltar i till buds stående föreläsningar.
Jämställdhetsmätare och utvärdering
Föreningens jämställdhets- och likabehandlingsplan träder i kraft genast och bygger på en 3-årsplan. Planen ses över och uppdateras regelbundet årligen. Bedömning och uppföljning sker under styrelsens ledning, och därvid tas feed-back som insamlats av föreningens medlemmar, eventuella problemsituationer och föreningens funktionalitet i beaktande.
Styrelsen bedömer hur planen har förverkligats och eventuellt behov av korrigeringar vid behov.
Utvärderingen sker årligen under ledning av styrelsen.
Ansvar
Föreningens styrelse har det största ansvaret för att föreningens jämställdhets- och likabehandlingsplan publiceras och att den informationen når föreningsmedlemmarna. Styrelsen har även det största ansvaret att se till att jämställdhets- och likabehandlingsplanen uppföljs, samt vidtar behövliga åtgärder ifall planen inte följs eller någon form av diskriminering, kränkning eller mobbning förekommer.
Jämställdhets- och likabehandlingsplan i pdf-format
Föreningens verksamhetsplan
Trakasseriefri Trian
