Mobilorientering (MOBO)

Lär dig orientering med MOBO

MOBO är ett modernt sätt att bekanta sig med orientering. De är som traditionella fasta kontroller, vilka man kan testa när det passar dig bäst, men med en modern twist. Istället för en traditionell papperskarta, kompass och emitkort har MOBO orienteraren kartan, kompassen och stämplingssystemet i sin mobiltelefon. Du kan plocka kontroller i valfri ordning ensam, med kompisar eller med familjen. Hur du tar dig fram från en kontroll till en annan är också ditt val. Du kan gå, jogga, springa, cykla eller på vintern t.om. skida.

Med din smarttelefon och MOBO-appen kan du bekanta dig helt gratis med orientering. En mer erfaren orienterare kan också genomföra ett bra träningspass på MOBO-banorna. Ladda ner appen gratis och prova på mobilorientering. Vad är Mobo –läs mer här

MOBO -kartorna i Östra Nyland

Följande Mobo kartor är tillgängliga i Östra Nyland. Med MOBO applikationen får du kartorna i din telefon.

Borgå – Porvoo MOBO-kartor

Epoo – Ebbo / Jukola Mobo Terrängen är Jukola 2023 typig terräng, helt vid tävlings terrängens nordliga sida. Fina klippor, öppen skog och utmanande kontrollpunkter. Kom ihåg att man inte får gå på det tränings förbjudna området, på kartan det markerade förbjudna området och på Ebbovägens södra sida.

Haikkoo – Haiko En bana i närheten av konditionsbanan, i en stigrik terräng. Kontroll nummer 12 är belägen vid Albert Edelfelts kända sjöutsikt.

Gamla Borgå Ett utmärkt sätt att bekanta sig med Borgå gamla stad och dess små detaljer. Det erbjuds en bra mängd med fysisk ansträngning i det vackra och idylliska utsikterna. Bekväma kängor är till fördel då marken för det mesta består av kullerstenar.

Runeberg Borgås första mobo-karta leder dig till mitten- och empirestadens vackra parker och gator. Längs rutten finns det också två lekplatser för familjens yngsta.

Sibbo -Sipoo MOBO – kartor

Nickby – Nikkilä
Söderkulla


Askola MOBO -kartor

Iso Pirtti Lättare berg i dagen terräng och i närheten av idrottsplanen lätta kontrollpunkter som passar för alla. Vänligen notera frisbeegolfbanan!


Lovisa – Loviisa MOBO kartor

Polku Banan går runt Lovisas historiskt vackra stad och som kartta fungerar Mikael Salos gjorda utmärkta sprintkarta.


Liljendal MOBO kartor

Sävträsk – Ratland Bylandskap och fin berg i dagen terräng. I terrängen finns det en frisbeegolfbana!

MOBO anvisningar i ett nötskal

MOBO (mobo.osport.ee/app)

1. Installera MOBO-appen i din smarttelefon gratis. MOBO-appen är tillgänglig i: Android, iPhone/iPad, Windows Phone and Nokia (Symbian) enheterna. Program för QR-kodavläsning t.ex. QuickMark (Android) skall även installeras i telefonen.

2. Välj kartans namn och vänta på att den nedladdas i din telefon. Nu har du kartan och kompassen i telefonen med vilka du kan hitta de utsatta Mobo-kontrollerna. Du bestämmer själv hur många kontroller du vill plocka samt i vilken ordning du vill plocka dem. OBS! Gå inte på områden som är märkta som tomtmark (olivgrön färg på kartan) eller på åkrar.

3. För att stämpla vid en kontroll, tryck på ”stämpla”-knappen och ta en bild av QR-koden. Informationen av en lyckad stämpling överförs automatiskt till MOBO-systemet och den syns på MOBO-sidan. Feedback kan du ge i info/feedback-delen och du kan granska dina stämplingar på My Mobo-sidan eller på MOBO-webbsidan.

MOBO administratörens instruktioner och användningsvillkor.

En uppdaterad lista på MOBO-kartor i Finland hittar du i MOBO-appen. Välj Suomi/Finland som det huvudsakliga området så får du en lista på alla aktiva MOBO-banor i Finland.

Finlands orienteringsförbundets hemsida hittar du användningsinstruktioner och instruktioner till föreningarna för att lägga till en karta i MOBO- appen på finska.

OBS:  Ifall du har problem med iOS-appen, så avlägsna appen i din mobiltelefon och ladda ner den på nytt. Oftast försvinner problemet när uppdateringsversionen laddas ner.

Mer information: info (a) suunnistusliitto.fi