Mobilorientering (MOBO)

Lär dig orientering med MOBO

MOBO är ett modernt sätt att pröva och bekanta sig med orientering, det är som ett en modern version av de traditionella fasta kontrollerna. Idag så är en smartmobil en 3-i-1 enhet för orienterare – karta, kompass och stämplingssätt. Du kan gå till kontrollerna i en valfri ordning ensam eller med dina vänner. Du kan ta dig fram genom att springa, gå eller på vintern fast skidandes.

Med hjälp av en smarttelefon och MOBO-appen kan du bekanta dig helt gratis med orientering. Också en mer erfaren orienterare kan genomföra ett bra träningspass på MOBO-banorna. Ladda ner appen gratis och prova på mobilorientering. Vad är Mobo –läs mer här

MOBO -kartorna i Östra Nyland

Följande Mobo kartor är tillgängliga i Östra Nyland. Via MOBO applikationen hittar du kartorna i din telefon.

Borgå – Porvoo MOBO-kartor:
Epoo – Ebbo / Jukola Mobo Terrängen är Jukola 2023 typig terräng, helt vid tävlings terrängens nordliga sida. Fina klippor, öppen skog och utmanande kontrollpunkter. Kom ihåg att man inte får gå på det tränings förbjudna området, på kartan det markerade förbjudna området och på Ebbovägens södra sida.
Haikkoo – Haiko En bana i närheten av konditionsbanan, i en stigrik terräng. Kontroll nummer 12 är belägen vid Albert Edelfelts kända sjöutsikt.
Gamla Borgå Ett utmärkt sätt att bekanta sig med Borgå gamla stad och dess små detaljer. Det erbjuds en bra mängd med fysisk ansträngning i det vackra och idylliska utsikterna. Bekväma kängor är till fördel då marken för det mesta består av kullerstenar.
Runeberg Borgås första mobo-karta leder dig till mitten- och empirestadens vackra parker och gator. Längs rutten finns det också två lekplatser för familjens yngsta.

Sibbo -Sipoo MOBO – kartor:
Nickby – Nikkilä
Söderkulla

Askola MOBO -kartor:
Iso Pirtti Lättare berg i dagen terräng och i närheten av idrottsplanen lätta kontrollpunkter som passar för alla. Vänligen notera frisbeegolfbanan!

Lovisa – Loviisa MOBO kartor:
Polku Banan går runt Lovisas historiskt vackra stad och som kartta fungerar Mikael Salos gjorda utmärkta sprintkarta.

Liljendal MOBO kartor:
Sävträsk – Ratland Bylandskap och fin berg i dagen terräng. I terrängen finns det en frisbeegolfbana!

MOBO anvisningar i ett nötskal

MOBO (mobo.osport.ee/app)

  1. Installera gratisappen MOBO i din smarttelefon. Gratis MOBO app är tillgänglig i: Android, iPhone/iPad, Windows Phone and Nokia (Symbian) enheterna. Program för QR-kodavläsning ska även finnas installerat i telefonen t.ex. QuickMark (Android).
  2. Välj kartans namn och vänta på att den nedladdas till din telefon. Använd appens karta och kompass för att hitta kontrollerna. Ta kontrollerna i valfri ordning och besök ett valfritt antal kontroller. Gå inte på områden som är märkta som tomtmark (olivgrön färg på kartan) eller på åkrar.
  3. För att stämpla vid en kontroll, tryck på ”stämpla”-figuren och ta en bild av QR-koden. Ett lyckat stämplings information flyttas automatiskt till MOBOs nätsidor. Du kan även ge feedback då du har orienterat genom appens info/feedback-meny och man kan granska sina stämplade kontroller i telefonen via My MOBO-sidan eller från appens webbsida mobo.osport.ee.

Systemets administratörs instruktioner och användningsvillkor.

En uppdaterad lista över finska MOBO-kartor hittar du i MOBO-appen. Välj Suomi/Finland som förvalt område och appen visar endast befintliga kartor i Finland.

Suomen Suunnistusliiton sivulta Från Finlands orienteringsförbunds sidor hittar du finska användningsinstruktioner samt instruktion till föreningarna för att lägga till en karta i MOBO- appen. löytyy suomalaiset käyttöohjeet sekä ohje seuroille karttojen lisäämiseksi MOBO-sovellukseen.

OBS:  Ifall du har problem med iOS-appen , att radera appen och att pånytt ladda ner den från appbutiken tar oftast bort problemet då  den nya uppdateringsversionen laddas.

Mer information: info (a) suunnistusliitto.fi