Mobiilisuunnistus (MOBO)

Opi suunnistamaan MOBO rasteilla

MOBO on nykyaikainen tapa tutustua ja kokeilla suunnistusta, se on kuin moderni versio kiintorasteista. Älypuhelin on suunnistajan monitoimilaite – kartta, kompassi ja leimauslaite samoissa kuorissa. Voit käydä rastit vapaassa järjestyksessä yksin tai ystävien kanssa. Voit liikkua juosten, kävellen tai talvella vaikkapa hiihtäen.

Puhelimen avulla ja MOBO appin kanssa pääset ilmaiseksi tutustumaan suunnistukseen. Myös kokeneempi suunnistaja voi tehdä harjoituksen MOBO-radoilla. Lataa ilmainen appi ja lähde kokeilemaan mobiilisuunnistusta. Mitä Mobo on –lue täältä lisää

Itä-Uudenmaan MOBO-kartat

Tarjolla on seuraavia MOBO-karttoja Itä-Uudellamaalla. MOBO applikaation kautta löydät kartat puhelimeesi ja pääset moboilemaan. 

PORVOO – BORGÅ MOBO:
Epoo – Ebbo / Jukola Mobo – Maasto on Jukola 2023 tyyppimaastoa, aivan kilpailumaaston pohjoispuolella. Hienoja kallioita, avointa metsää ja haastavia rastipisteitä. Muistakaa että harjoituskieltoaluelle ei saa mennä, karttaan merkitty kielletty alue ja Epoontien eteläpuolelle.


Haikkoo – Haiko – Kuntoradan läheisyydessä kiertävä rata, polkurikkaassa maastossa. Rasti 12 sijaitsee Albert Edelfeltin kuuluisan järvimaiseman kohdalla.


Vanha Porvoo – Upea tapa tutustua Porvoon Vanhaan Kaupunkiin ja sen pieniin yksityiskohtiin. Tarjolla mukavasti fyysistä rasitusta kauniissa ja idyllisissä maisemissa. Hyvät kengät ovat eduksi osittain mukulakivi alustalla.


Runeberg – Porvoon ensimmäinen mobo-kartta johdattaa sinut keski- ja empirekaupungin kauniisiin puistoihin ja kaduille. Reitin varrella myös kaksi leikkipuistoa perheen pienimmille.

SIPOO – SIBBO MOBO:
Nikkilä
Söderkulla

ASKOLA MOBO:
Iso Pirtti – Helpohkoa avokalliomaastoa ja urheilukentän läheisyydessä helppoja rastipisteitä, sopii kaikille. Huomioithan frisbeegolfradan!

LOVIISA – LOVISA MOBO:
Polku – Rata kiertelee Loviisan historiallisen kauniissa kaupungissa ja karttana toimii Mikael Salon tekemä erinomainen sprinttikartta.

LILJENDAL MOBO:
Sävträsk – Ratland – Kylämaisemaa ja hienoa avokalliomaastoa. Maastossa frisbeegolfrata!

MOBO-ohjeet pähkinänkuoressa

MOBO (mobo.osport.ee/app)

1. Asenna ilmainen MOBO-sovellus puhelimeesi. MOBO-sovellus on saatavilla: Windows Phone, Android, iPhone/iPad and Nokia (Symbian) laitteille. Laitteessa pitää olla QR-koodin lukemiseen tarkoitettu ohjelma, esimerkiksi QuickMark (Android).

2. Valitse kartan nimi ja odota kunnes kartta on latautunut puhelimeesi. Käytä sovelluksen kompassia ja karttaa löytääksesi rastit. Voit kiertää rastit haluamassasi järjestyksessä ja käydä niin monella rastilla kuin haluat. Älä mene tonteiksi merkityille alueille (oliivinvihreä väri kartalla) tai pelloille.

3. Leimatessasi rastilla valitse sovelluksesta ”Leimaa” -painike ja ota kuva QR-koodista. Onnistunut leimaustieto siirtyy automaattisesti MOBOn verkkosivulle. Suunnistettuasi voit antaa palautetta radan lisätiedot/palaute -näkymässä ja omia leimauksia sekä tilastoja voi tutkia puhelimesta My MOBO-sivulta tai sovelluksen verkkosivuilta.

Järjestelmän ylläpitäjän ohjeita ja käyttöehdot.

Ajantasaisen listan suomalaisista MOBO-kartoista löydät MOBO-sovelluksesta. Valitsemalla sovelluksen asetuksissa ensisijaiseksi alueeksi Finland, saat listaukseen vain avoinna olevat suomalaiset kartat.

Suomen Suunnistusliiton sivulta löytyy suomalaiset käyttöohjeet sekä ohje seuroille karttojen lisäämiseksi MOBO-sovellukseen.

HUOMIO: Mikäli sinulla on ongelmia iOS-sovelluksen kanssa, sovelluksen poistaminen ja uudelleen lataaminen sovelluskaupasta poistaa yleensä ongelman uuden päivitysversion latauksessa.


Lisätietoja: info (a) suunnistusliitto.fi