Suunnistusvanhempi

Suunnistuspiireissä kuulee silloin tällöin sanottavan, että suunnistus on perheiden harrastus. Tässä on vinha perä, sillä ei ole mitenkään poikkeuksellista, että suunnistuskilpailussa on samasta perheestä suunnistajia jopa kolmesta sukupolvesta, kukin omassa sarjassaan.

OK Trianin nuorista suunnistajista suurin osa sellaisia, joilla ei lähtökohtaisesti ole tällaista ”sukurasitetta”.  Monille on kuitenkin käynyt niin, että lasten suunnistusharrastuksen myötä perheet ovat muuttuneet suunnistusperheiksi. Osa vanhemmista käy lasten kanssa kuntorasteilla, osa tulee mukaan myös seuran yhteisiin harjoituksiin. Jotkut ovat hankkineet jopa kilpailulisenssin osallistuakseen kisoihin. Ja vaikka kaikkia henkilökohtaiset kilpailut eivät viehätä, moni haluaa kuitenkin lähteä mukaan seuraviesteihin. Niissä OK Trianilla on lähes aina mukana joukkueita, joiden tärkeimpänä tavoitteena on tarjota harrasteleville vanhemmille suunnistuksen iloja ja haasteita ilman menestyspaineita.

Koko seuran yhteisissä harjoituksissa osallistujien ikähaitari on parhaimmillaan alle 10-vuotiaista yli 70-vuotiaisiin. Erityisesti nuorempi väki voi ottaa treenin hyvinkin kilpailuhenkisesti, kun taas osa porukasta liikkuu maastossa leppoisammin, vaikka koiran kanssa kävellen.

Suunnistavan nuoren vanhemmat voivat halutessaan löytää paikkansa seurassamme monella eri tavalla.  Jotkut, jotka ovat innostuneet itsekin suunnistamaan, ovat käyneet Suunnistusliiton koulutuksia ja ryhtyneet ohjaamaan aloittelevia suunnistuskoululaisia. Suunnistuksen perustaidot ja niiden opettamisen voi oppia hyvin, vaikka itsellä ei pitkää kokemusta lajista olisikaan. Jos on omaa urheilu- tai liikuntataustaa muista lajeista, voi myös päätyä ohjaamaan fysiikkaharjoituksia, missä ei erityistä suunnistusosaamista tarvita.  Valmennus- ja ohjaushommien lisäksi leireillä, kisamatkoilla ja treenipäivinä on mahdollisuus toimia junnujen apuna vaikka kokkina/ruokavastaavana, kuskina tai matkanjohtajana. Kisapaikalla pääsee aina varmuudella mukaan ainakin seurateltan pystytykseen ja huoltohommiin. Me järjestämme myös joka kaudella joitakin kisoja, joiden järjestelyorganisaatioissa on erilaisia tehtäviä tarjolla. Isoja kilpailuja ei ihan joka kesä ole, mutta välillä niitäkin on tarkoitus järjestää. Silloin erityisesti tarvitaan monen eri alan taitajia, kuten tiedottajia/somevastaavia, tulospalveluväkeä, liikenteenohjaajia jne.

Jotkut vuosittaiset kisareissut ovat saaneet jo ihan klassikon leiman. Tällaisia raskaan sarjan klassikoita ovat Turun seudulle syksyisin suuntautuva Nuorisoviesti-/Oravatonniviikonloppu. Silloin koko Trianin porukka polskii ja majoittuu ensimmäisen kisapäivän jälkeen Turun Caribiassa. Toinen klassikkosarjalainen on kevään Särkänniemisuunnistus, jolloin ensin suunnistetaan ja sen jälkeen hurvitellaan Tampereen Särkänniemessä.

Suunnistus on laji, jossa ei ole kotikenttää. Alussa toki lähiseudun metsät ja maastot riittävät vallan mainiosti taitojen kehittämiseen, mutta jos suunnistuskärpänen toden teolla puraisee, noin 15-vuotiaana on hyvä viimeistään alkaa laajentaa maastotuntemusta. Tähän erinomaisen mahdollisuuden tarjoavat mm. erilaiset rastiviikot Suomessa ja ulkomailla. Rastiviikoilla, kuten monissa muissakin kilpailuissa on kilpasarjojen lisäksi tarjolla myös kuntosarjoja, joissa kuskit ja huoltajatkin pääsevät nauttimaan uusista maastoista ilman lisenssiä. Tällaiset reissut toimivat siis vallan mainiosti koko perheen aktiivilomina.   

Kotikentän puuttumisen huomaa tietysti jo heti alussa siitä, että harjoitukset ovat lähes joka kerta eri paikassa, välillä vähän pidemmänkin matkan päässä. Se kuuluu lajiin. Varmasti juuri siksi monet suunnistavien lasten ja nuorten vanhemmat ovat tulleet itsekin mukaan seuran toimintaan. On paljon mielekkäämpää kuskata työpäivän jälkeen perheen junioria treeneihin, kun tietää, että saa itsekin kartan käteen ja pääsee yrityksen ja oivalluksen kautta oppimaan entistä taitavammaksi suunnistajaksi ja maastossa liikkujaksi. Täällä ollaan iloisia jokaisesta innokkaasta juniori- ja seniorisuunnistajasta!

Tervetuloa suunnistusvanhemmaksi!

SUUNNISTUKSEN ABC -suunnistussanasto tutuksi.

OHJEITA VANHEMMILLE
OHJAAJAN OPAS – HUOLTAJAN ROOLI (SSL)