Vi önskar god jul och gott nytt år

En liten julsaga

Ett hundratal Trian-tomtar gav sig glatt iväg en tidig, klar och kall vintermorgon. De var vid gott mod och steget var lätt. Den stora utmaningen, Borgå Jukola, var ju lyckligt i mål. Nu blinkar den som ett vackert minne i Trian-tomtarnas sinnen – få se vilka utmaningar som väntar till näst! Dessutom har det ryktats att Trian är på förslag till årets FSI-förening. På tävlingsbilden representerar de alltid glatt leende Trian-tomtefröknarna Sandra, Sofia, Cecilia och Saga föreningen.

Vi lever i nuet och vi är innovativa, hojtade seniortomtarna Rita, Terese, Kirsi, Emma, Tricia och Peter samt tomtemor Jeanne vid sin risgrynsgröt. Ni har mycket kunskap och klokhet, sade huvudpådrivartomten Jussi medan han puffade i väg även seniorerna att springa. Ännu finns mycket att göra!

Juniortomtarna Aaro, Anton, Edvin, Tom, Mattis och Miikka stod vid startgropen och sökte rätt riktning för sin tomteluva. Sonja, Adele, Sissi, Elin, Alicia och Selma hade redan löpt iväg långt bort med tomtekjolarna fladdrande. De supersnabba blixt-tomtarna Nikke och Linus hade man inte ens sett tofsen av en tomteluva mera. Men var är tomtetrion Clara, Lydia och Felix funderade huvudpådrivartomten Jussi och kliade sig i tomteluvan.

På startplatsen lyste lyckligtvis fem lyktor och det hjälpte seniortomtarna att hitta rätt stig. Seniortomtarnas färd gick enligt gamla hågkomster, och trots det utan extra krokar mot nästa kontroll. Vartåt månne vi nu ska ta oss, funderade seniortomtarna då de lade märke till sex tomtar med tomteluvorna pekande åt olika håll. De tappade koncentrationen för ett ögonblick, men som tur hjälpte den gamla 10-sekundersregeln dem att klara ut fnurrorna i hjärnans skrymslen.

Där skiner ett ljus, ropade tomtemor Jeanne, och snart kom hela tomteklanen Koskinen glatt cyklande emot med sina lampor tända. Hej, vi har redan varit vid alla kontroller och vårt uppdrag är avklarat, ropade den yngsta Koskinentomten Ruben åt seniorerna. Sedan tar vi kontrollerna på skidor och sedan springande, förklarade Koskinens Frida-tomte glatt utan minsta tecken på trötthet.

Tomtarna tog sig fram längs slingrande skogsstigar, lyfte på fötterna i getporsen, tappade bort sig bland alla gropar, hittade nya stigar och klättrade tiotals och tiotals och tiotals höjdkurvor oberoende av väder och vind. De stötte under färden på många intressanta varelser, som till exempel fyra kattor med glänsande ögon och Petteri-Rudolf med Röda Mulen med tjugo VM-medaljer dinglande runt halsen, samt Saana-tomten som Siktar mot Toppen. Till slut kom de upp på en kulle.

Nu är det bara en mil till målet, sade tomtemor uppmuntrande åt sina följeslagare. Om det känns tufft så hör det bara till i den här grenen, sade huvudpådrivartomten Jussi och den andra pådrivartomten Suvi höll ivrigt med och klappade takten. Jumppatomten Milla konstaterade att utan tio Mätarlarver kan vi inte fortsätta färden och den andra jumppatomten Anneli tillade att utan tio Burpen tar vi inte ett steg till. Jee! ropade de flitiga tomtarna Samuli och Mico mera än ivrigt. Tomtarna med årets bästa miner, Sonja, Frida, Arthur och Heikki, grimaserade fram sina känslor. Määttä-tomtarna fullföljde allt utan knorr med sin typiska smidighet och sisu.

Hej, hörs det sång, sade den alltid så observanta Päivi-tomten och bad de andra tomtarna att vara tysta. Javisst, nu kunde alla höra sång: ”Hej, tomtegubbar slå i glasen, och låt oss lustiga vara!” Där dansade ju hela Borgå Jukolas organisation julpolska med ledartomten Ilonen Kalevi och den flitiga sekreterartomten Heidi i spetsen, glatt vinkande åt föreningstomtarna – lättade och nästan ansvarslösa. Tur att ni har tränat på sankmarkslöpning, för vi har gett över vår ansvarssäck till Kauhava! sade Kalevi och Heidi förnöjt mysande med glittrande ögon. På himlen lyste tio guldstjärnor och en ”papukaijamerkki” i kapp med deras ögon.

Tänk vad många glada möten och viktiga satsningar vi hann med under färden! Föreningstomtarna fortsatte nöjda mot målrakan. År 2024 blir säkert framgångsrikt och lyckligt!

Kategorier:
Aktuellt