Hård tävling i Byakampen

På söndag eftermiddag avgjordes den trettionde Byakampen vid Molnträsket i Sibbo. I stafetten med tre etapper kunde man delta med familjelag, byalag, kompislag eller någon annan sammansättning. I år var det familjen Muukkonen (Topias, Roosa och Petteri) som tack vare sin serger i fjol stod för arrangemanget.

Banmästaren Topias hade skapat noggrannhet krävande banor med många kontroller i terrängen runt Molnträsket. Deltagarna i alla etapper fick även visa upp sig inför publiken vid halva banan, då banorna var dragna så att alla måste springa över badstranden för att igen komma vidare med den krävande  orienteringen.

Till Byakampens koncept hör att det räknas ut ålders- och könsrespit åt lagen i förväg. Detta beaktas i startordningen, så att jaktstarten sker i enlighet med respittiderna. Det skiljde över en timme i starttid mellan det första och det sista laget.

Även om Byakampen är en mera lekfull tävling, så gjorde nog var och en sitt bästa och kampen om segern var hård. Vinnarna i år var ungdomslaget Massbyn Metsä-Peikot, med Frida, Ruben och Linus Koskinen i laget, med 5 sekunders segermarginal till laget Mettään vika ja metäst toka (Janne Liuko, Tom Roselius och Jani Virta) och dryga 5 minuter före laget Bortsukiitäjät (Emma Juga, Liisa Juga och Roosa Muukkonen).

Som sig bör vid fina tävlingar så fick de tävlande, servicefolket och den stora publiken njuta av caféserveringen, som Saana&Co stod för. Där serverades delikata mockarutor, morotskaka, örfilar, pizza, hemgjord äppelsaft, kaffe och te.

Stort tack till familjen Muukkonen för den än en gång fint genomförda Byakampen! Nästa år ansvarar årets segrare, d v s Frida, Ruben och Linus, för arrangemanget (och kanske även Tiina och Johan i viss mån får hjälpa till).

Kategorier:
Aktuellt Elit Fart Grupper Nyheter Resultat Super Tävling