Presentation av OK Trians styrelse

OK Trianin uusi hallitus on 2023 alusta toiminut puheenjohtajan Jeannette Aumon vetämänä. Hallituksen jäsenet ovat varmasti monelle tuttuja kasvoja, mutta joillekin varmasti nimi ja kasvot eivät vielä kohtaa. Otetaan esittelykierros meidän seitsemästä hallituksen jäsenestä.

Puheenjohtaja / ordförande – Jeannette Aumo

Berätta lite om dig själv?
Jag är en friluftsälskande ingenjör som jobbar på Borealis. Det var orsaken till varför vi flyttade till Stenungsund strax norr om Göteborg i Sverige på hösten 2015. Så de senaste 7 åren tävlade jag för Kungälvs OK och var med i deras verksamhet och speciellt som kontrollutsättare när vi arrangerade tävlingar, allt från nationella tävlingar till svenska mästerskap. Förra sommaren 2022 var det dags att återvända till Borgå och då var det logiskt att återvända till OK Trian. De äldsta barnen, Isabella och Sabina har sina studier/jobb i Göteborg men sonen Felix och klubbens träningschef Jussi följde med. Förutom orientering så gillar jag längdskidåkning samt gravel-cykling och stiglöpning. 

Hur länge har du orienterat och varför började du orientera?
Jag började orientera för ca 40 år sedan i Lynx i 10-årsåldern. Jag blev lockad till orienteringen av familjen Boström som var aktiva både inom skidåkning och friidrott i Kyrkslätts idrottsförening. I samband med studierna i Åbo representerade jag Pargas IF. 2005 flyttade vi till Borgå och gick därefter med i OK Orient. 

Vad är bäst i orientering?
Jag gillar kombinationen av den mentala biten, dvs vägval, snabba beslut och koll på läget i samband med fysisk utmaning. Och variationen av olika terränger och bantyper och hur man ska anpassa sin orienteringsteknik utifrån det. Jag gillar även den gemenskap som finns inom orienteringen globalt. 

Vilket är ditt bästa orienteringsminne?
Oj, det ryms så många roliga stunder och incidenter, allt från FM-plaketter i juniorklasserna, häftiga stafetter i form av FM, U10-mila, Venla, Jukola, Lumi-Toukola till läger både med klubben och träningsgrupper. Ett starkt minne är då vi hade specialtillstånd att delta med ett damlag Viehkeät Venlat (damer med knytning till Lynx) i Jukola-kavlen i Juhla-Jukola 1998. Först sprang vi alltså Venla-kavlen i våra respektive lag och sedan Jukola där jag sprang femte sträckan. Vi kom på 401 plats av 1224 anmälda lag. 

Vad är din historia i OK Trian?
Jag var med i styrelsen för OK Orient åtminstone åren 2009-2011 som sekreterare. Jag var aktivt med och ansvarade bland annat för starten i Nordic Orienteering Tour deltävlingen som hade världscupsstatus och som gick av stapeln i juni 2011 med kval i Kokon och final i Gamla stan. Jag var även vice-tävlingsledare när OK Orient arrangerade FSOM i Virvik 2014. Vi hann egentligen vara med en orienteringssäsong 2015 i OK Trian då klubben grundades i slutet av 2014.

Vad motiverade dig att bli ordförande?
Orienteringen har gett mig otroligt mycket och jag vill vara med och bidra till att OK Trian som klubb kan ge sina medlemmar minnen och vänner för livet. Nu kändes det också som rätt tillfälle när barnen inte längre är små och ett ypperligt sätt att komma med i verksamheten igen.

Vad vill du satsa på som ordförande i OK Trian?
Vårt huvudmål 2023 är förstås Porvoo Borgå Jukola, men vi behöver redan nu börja blicka framåt och utveckla en strategi för klubben för åren efter denna kraftansträngning. Min förväntning är att alla medlemmar aktivt vill vara med och bidra till hurdan OK Trians framtid ska se ut. Mitt mål är också att delta aktivt på de träningar som klubben arrangerar så jag utmanar alla att hänga med. 

Varapuheenjohtaja / viceordförande – Rita Wickholm, SV

Berätta litet om dig själv?
Jag är pensionär och bor i Söderkulla. Under arbetskarriären jobbade jag vid Helsingfors universitet, Hanken och Soc&kom. Familjen består av man och två vuxna döttrar. Mina hobbyer är friluftsliv, föreningsverksamhet och kultur i olika former.

Hur länge har du orienterat och varför började du orientera?
Jag har orienterat i över 50 år! Pappa lärde mig och mina syskon samt många andra av byns barn att orientera. Kompisarna, lägren och orienteringsresorna var motiverande faktorer.

Vad är bäst i orienteringen?
Att få vara ute i naturen och att varje tävling och träning är en ny upplevelse med nya utmaningar.

Vilket är ditt bästa orienteringsminne?
Svårt att säga, det finns så många. Jag minns speciellt de fina naturupplevelserna, tex att orientera i de schweiziska alperna vid Matterhorn.

Vad är din historia i OK Trian?
Då diskussionerna om grundandet av OK Trian startade år 2014 var jag som ordförande i If Sibbo-Vargarnas orienteringssektion aktivt med och förberedde den nya föreningen.

Hur länge har du varit med i styrelsen?
Jag var med en 2-årsperiod 2015-2017 och sedan fr.o.m. 2019. 

Vad motiverar dig att vara med i styrelsen?
Det känns meningsfullt att vara med och utveckla orienteringsverksamheten i trakten. Det är också viktigt att informationen mellan Trians styrelse och moderföreningarna fungerar bra.

Rahastonhoitaja / kassör – Kirsi Lintula, SV

Olen 51 vuotias, kolmen pojan äiti, asuinpaikka Helsinki ja työnantaja on HUS Yhtymä.

Olen aloittanut suunnistuksen vuonna 1977 eli 45 vuotta sitten isäni jalan jäljessä, isäni on ollut aikoinaan maajoukkueessa hiihtosuunnistuksessa ja ekan kerran olen ollut Jukolassa mukana kuukauden ikäisenä. Ensimmäinen seurani oli Mesikämmenet, 16 vuotiaana vaihdoin Lynxiin ja Landbohon muuton myötä vaihdoin vuonna 2002 IF Sibbo Vargarnaan. 

Parhaat saavutukseni suunnistuksessa ovat hiihtosuunnistuksesta junnuiässä ja eri värisiä SM mitaleja löytyy varaston perältä. 

Suunnistus on minulle elämäntapa, mieluisin liikuntamuoto hiihdon lisäksi ja monet ystävistäni ovat suunnistajia. Tykkään fyysisestä suorituksesta metsässä ja samalla joutuu käyttämään aivoja rastien löytämiseen ja kisan jälkeen näkee ystäviä. Tykkään tutkia erilaisia karttoja, varsinkin suunnistuskarttoja maailmalta. Mielimatkoja ovat taidollisesti vaikea keskimatka ja pitkä 6-24 h rogaining kisa. Kisamatkat ulkomaille ovat aina hauskoja ja parhaat suunnistusmuistot ovatkin Alpeilta ja Norjasta. 

Olen hallituksessa ensimmäistä vuotta. 20 vuotta olen ollut mukana junnutoiminnassa ja talkootöissä, nyt on mukava nähdä seuran toimintaa myös tältä kantilta.

Jäsen / medlem – Peter Tallberg, AOK

Berätta litet om dig själv?
Jag är en Borgåbo som bor i Kotka. Kanske jag nästa år aktiverar mig mera igen med tävlandet då jag byter klass till H55. Som en klubbkamrat sa, det är en bra klass för många hårda börjar få problem med knäna.

Hur länge har du orienterat och varför började du orientera?
Som barn provade jag på väldigt många idrottsgrenar och av någon underlig anledning hamnade jag med på AOK:s nybörjarträningar. Första tävlingen var i Virvik i klassen H12TR och så var jag ganska aktivt med ända till 16 års ålder. Sen blev det bara bandy i 15 års tid tills jag kom tillbaka till orienteringen i början på 2000-talet.

Vad är bäst i orienteringen?
Att orienteringen passar för alla åldrar. I en lagsport kan det skilja 20 år mellan de yngsta och äldsta lagmedlemmarna, medan det i orienteringen kan skilja 80 år mellan klubbkamrater och det är en rikedom.

Vilket är ditt bästa orienteringsminne?
Bästa är förstås Porvoo Borgå Jukola, men mitt kanske mest speciella minne är från Asikkala Jukola år 2002. Jag hade just kommit tillbaka till orienteringen och fick starta i AOK:s första lag. På 1:an stämplade jag samtidigt med Halden och Delta, men 2:an bommade jag och en handfull andra, bland annat Lidingö, med 20 minuter. Jag fick förståelse och många tröstande ord av mina klubbkamrater men Lidingös tränare Anders Gärderud meddelade klart i olika medier att deras startare hade förstört deras Jukola.

Vad är din historia i OK Trian?
Jag har fungerat som ordförande och sekreterare i AOK och den vägen varit med i OK Trian ända sen början.

Hur länge har du varit med i styrelsen?
2 år

Vad motiverar dig att vara med i styrelsen?
Vi har en fin förening där var och en har möjlighet att delta i föreningslivet enligt eget intresse. Sen hoppas jag ju på att inom en rimlig framtid få se vår tävlingsorientering breddas på juniorsidan och egna produkter växa till aktiva idrottare i huvudklasserna.

Jäsen / medlem – Terese Hagman, AOK

Berätta lite om dig själv?
Jag heter Terése Hagman och är 54 år, född och uppvuxen i Österbotten (Närpes/Pörtom) men flyttade till Borgå 1998. Jag är lärare i historia och samhällslära och jobbar i Lyceiparkens skola och Borgå Gymnasium. På fritiden gillar jag orientering, alla former av handarbete, dans, resor, blommor och trädgård samt att allmänt vistas i naturen.

Hur länge har du orienterat och varför började du orientera?
Jag började orientera då jag var i 7-års åldern, mest för att mina äldre bröder och pappa orienterade. Min dåvarande förening var Närpes Ok. Efter att jag flyttade till Borgå 1998 skrev jag in mig i Akilles OK 2001.

Vad är bäst i orientering?
Orientering är för mig en inrotad livsstil. Man kan ha (frivilliga eller ofrivilliga) pauser men ändå finns alltid en längtan tillbaka till orientering. Det bästa med orientering är att man måste fokusera och glömmer allt annat. Själva orienteringsmomentet är som att vara på skattjakt men det finns mycket annat härligt runtomkring. Det är en sport som förenar olika åldrar, du får god kondition, frisk luft och vänner för livet.

Vilket är ditt bästa orienteringsminne?
Under en lång tid som aktiv samlas många minnen. Det måste nog bli då jag vann natt FM 2004 fast egentligen var natt FM silvret 2014 ett betydligt bättre lopp som jag är mera nöjd med. Mitt bästa Jukola minne är från 2003 i Sulkava då jag kom in som 136:e i växling från första sträckan. Visserligen 7 min efter ledande laget (Ikaalisten Nouseva Voima), men har ännu bra minnesbilder från just det loppet.

Vad är din historia i OK Trian?
Jag har varit med i OK Trian sedan grundandet och tävlat aktivt med goda resultat fram till 2020. I begynnelsen deltog jag också en del i juniorverksamheten. Det senaste året har jag fungerat som orienteringscoach åt @ebbo_venlat med fokus på deras deltagande i Jukola 2023.

Hur länge har du varit med i styrelsen? 
Jag är ny styrelsemedlem sedan 2023.

Vad motiverar dig att vara med i styrelsen?
Jag vill gärna vara med och utveckla föreningens verksamhet och värna om att vår förening ska vara en förening där alla ska ha lätt att känna sig välkomna.

Jäsen / medlem – Emma Simosas, Orient

Berätta om dig själv?
Jag heter Emma Simosas, fyller 30 år i år och är bosatt i Vasa. Arbetar som bankjurist. För tillfället går det mesta av min fritid till att renovera ett gammalt stockhus på landet och att vara ute och motionera med hunden Bengan. 

Hur länge har du orienterat och varför började du orientera?
Hela min familj orienterar så jag har väl hängt med i svängarna längre än jag själv kan minnas.  

Vad är bäst i orientering?
Jag har alltid uppskattat känslan av gemenskap som orienteringen ger. Utöver detta så är väl det bästa att hitta i mål, och helst vinna Ove.

Vilket är ditt bästa orienteringsminne?
Kanske inte det bästa minnet, men min första tävling (tror det var en ekorrstigsfinal) där jag skulle springa RR, tappade jag bort mig och hamnade avbryta. För att hitta tillbaka till TC var jag tvungen att springa genom en hundutställning… Utöver detta ”roliga” minne är mina bästa orienteringsupplevelser från orienteringsveckor utomlands i bland annat Schweiz, Italien, Wales och Slovenien.

Vad är din historia i OK Trian?
Jag har representerat OK Orient sedan jag började orientera och OK Trian sedan föreningen grundades.

Hur länge har du varit i styrelsen?
Sitter med i styrelsen från och med årsskiftet.

Vad motiverar dig att vara med i styrelsen?
Jag anser att orienteringen har gett mig mycket och trots att jag inte själv längre är aktivt med inom tränings- och tävlingsverksamheten ser jag styrelsearbetet som ett sätt att fortsättningsvis på något plan kunna stöda idrottsgrenen och föreningen jag växt upp med. 

Jäsen / medlem – Tricia Nordström, Orient

Jag är Tricia Nordström, bosatt i Lovisa. Jag är en glad livsnjutare som njuter av motion i de flesta former och tid i naturen. Jag är småbarnsförälder så livet är hektiskt men hoppas få mina egna döttrar intresserade av orientering så småningom.

Jag har orienterat sedan liten tack vare pappa som tog med mig på övningar och tävlingar och bara ut i skogen med en karta alltid när det fanns tid. Under tonåren och studietiden tappade jag intresset lite grann men njuter fortfarande av denna fina sport. 

Det bästa med orientering är kombinationen av frisk luft, motion och problemlösning. Det är en perfekt hobby för en som gör kontorsarbete, eller för vem som helst egentligen.

Jag har många fina orienteringsminnen men de jag tänkter på med mest värme är alla vanliga träningar jag varit på med min pappa och även alla Venla-lopp och ett Jukola-lopp jag deltagit i med trevliga lagkamrater.

När jag flyttade till Lovisa för 10 år sedan sökte jag genast kontakt med lokala orienteringsföreningen och har sedan dess deltagit i många träningar, stafetter och varit med i både OK Orients och Trians styrelser. 

I Trians styrelse har jag varit med i två år. Det är givande att få vara med och medverka i styrelsearbetet och planera verksamheten.

Kategorier:
Aktuellt Nyheter