Ungdomarna med stor grupp i Nuorisoviesti & Oravatonni

På veckoslutet 23.-24.9 tävlades traditionella Nuorisoviesti i Åbo och Oravatonni-tävlingen i Nousis. Tävlingsveckoslutet har i många år varit bland populära tävlingarna vid slutet av säsongen och liksom tidigare år, deltog Trians ungdomar med en stor skara: 22 ungdomar och nästan lika många föräldrar och syskon. Övernattningen hade vi på Caribia-hotellet i Åbo, vilket möjliggjorde en ordentlig avsköljning av stafettdammet i bassänger, vattenrutschkanor och bastun – en möjlighet som alla gladeligen utnyttjade.

Nuorisoviesti orienterades denna gång i Ilpois i Åbo. Vädret var småregnigt, men det påverkade inte orienteringsglädjen avsevärt. Denna gång hade vi fått ihop två A-lag (7 etapper), 3 B-lag av vilka en var ofullständig (4 etapper) samt ett C-lag i öppna serien. Alla våra orienterare fick ett godkänt resultat trots att vi hade en del som deltog i Nuorisoviesti för första gången. Som en fysisk utmaning hade många banor (kanske alla?) en kontroll uppe på ett gammalt sopberg som dock belönade med en fin panoramautsikt över Åbo. Alla resultat kan ses på Turun Suunnistajats hemsida: https://www.olfresults.net/apex/r/olfresults/olfevents/tulokset?event=1400&session=19202048253902

Nikke startade i första A-laget och var först i K-punkten.
Bild: Iiro Linko

På kvällen stod det i turen att plaska i bassängerna för hela slanten och även skribenten var för första gången på många år så länge i vattnet att fingrarna blev helt skruttiga. Farten i bassängen upprätthölls av en nata-lek där ungdomarna lurade par stycken ledare helt hur de ville.

Trian-lägret vid Nuorisoviesti. Bild: Magnus Engblom

På söndagen bar det av mot Nousis där traditionella Oravatonni-tävlingen stod i tur, där huvudrollen innehas av ungdomarna och tävlingens huvudklass utgörs av 16-åringarna. Anmälda deltagare uppgick till över 1000 tävlanden, vilket är en bra mängd i en individuell orienteringstävling i dagens läge. I Oravatonni räknar man också Oravatonni-poäng åt föreningen, där varje placering mellan 1 och 10 i ungdomarnas Oravatonni-klasser ger poäng åt föreningen och den förening som samlar flest poäng får en pokal. Formatet gynnar förstås stora föreningar som får många deltagare i alla åldersklasser, men trots det så var det över 30 föreningar som fick poäng och bland dem var Trian på riktigt hyfsad åttonde plats i år. En annan specialdetalj i Oravatonni är hurtiga hejaropen vid målrakan där Trian utmärkte sig med stor plakat och högljudda koskällor. Speciellt Anette som var sista från Trian att komma i mål fick ett fint mottagande då så gott som alla som var på plats från Trian hejade henne i mål.

Anette hejas i mål av alla.
Bild: Iiro Linko
Då man springer riktigt snabbt så hinner man ta med sig någon kantarell åt mamma samtidigt. Bild: Anette Linko
Adele, Ruben och Selma glada vid hemresan.
Bild: Anette Linko

Ett riktigt lyckat tävlingsveckoslut även denna gång. Stort tack till Tiina för arrangemangen!

Text: Magnus Engblom

Kategorier:
Aktuellt Fart Nyheter Tävlingsinfo