Ungdomarna på storlägret

En grupp bestående av nio av Trians ungdomar deltog första veckan i augusti på FSOs traditionella storläger för unga, som denna gång hölls i Pojo och arrangerades av OK Raseborg. Förutom lägerdeltagarna så var Cessi från Trian bland hjälpledarna på lägret och med gruppen åkte också Johan och Magnus för att fungera som föreningsledare för ungdomarna. Som lägerplats fungerade Kisakeskus idrottsinstitut och orienteringsträningarna hölls i olika terränger i närområdet. Ungdomarna hade på förhand anmält en ungefärlig svårighetsgrad som de ville orientera med och de höll rätt så bra streck för Trians ungdomar. I en träning med fjärilsslingor vågade en del sig på att träna med svårare banor än vad de ursprungligen anmält sig på.

Under första dagen tog vi lite smakprov på orienteringen genom att göra parvis sprint-intervaller i Pojo centrum. Ett litet regn verkade inte bromsa upp ungdomarna, men utrustningen blev så pass fuktiga att en del av dem tror jag inte torkade ordentligt under hela resten av lägret.

På andra dagen stod det två skogsorienteringar på tur. Första träningen var en multiteknikträning där man i början av banan hade korridororientering av varierande svårighetsgrad och efter det hade man orienteringspartier där man tagit bort varierande mängd av information och detaljer från kartan, vilket tvingade ungdomarna att läsa ut vissa saker från kartan. Träningen var utmanande dels på grund av totala längden av banan och på grund av en bakre tidsgräns som sattes av transporten bort från träningen, men man hann bra få en beröring till lokala terrängtypen och olika orienteringstekniker. Dagens andra träning var lägertävling som orienterades som en partävling så att den ena hade ställvis endast en del av informationen på sin karta och således tvingades man till samarbete för att hitta den bästa rutten.

Tredje dagen hade vi fjärilslänkar med varierande svårighetsgrad. Här hade tränarna bra chans att skugga ungdomarna och ge tips och råd om kartläsning och ruttval. På eftermiddagen harde vi olika lekar och löpteknik- och bålträningar. På kvällen hörde vi om en topporienterares berättelse och erfarenheter samt vikten av positivt tänkande berättat av topporienterare och -skidåkare Alexandra Enlund.

Sista dagen hade vi ännu traditionsenliga lägeräventyret där man i grupp utför olika aktiviteter som varierade från fysiska uppgifter till frågesportsliknande kuggar. En av uppgifterna var att ta så kreativ bild på sin grupp som möjligt, där vinnarna hoppade med kläderna på i närbelägna sjön.

Mellan träningarna fanns det bra med tid för att äta, vila, gå och simma, röra sig i innehallen, spela frisbeegolf och njuta av gemenskapen.

Nästa år åker vi ur vår synvinkel ungefär så långt som det går i FSOs regi då FSO mästerskapet och storlägret ordnas av OK Botnia i Kronoby.

Mellan träningarna kan man träna sina magmuskler genom att skratta.
Väntar på busstransport till träningen.
Parorientering i skogen
Väntar på början av en föreläsning
Lyssnar till instruktioner för bålträningen
Lägret slut och väntar på att åka till Ekenäs på FSOM.

Kategorier:
Aktuellt Fart Nyheter