Lapland O Week 2022

Lapland O Week ordnades denna sommar i Saariselkä. De två första etapperna löptes i Kiilopää och de följande tre i Kaunispää-terrängen. Arrangemangen var geniala och bekväma för semestrande orienterare. Det fanns 9 olika banor att välja mellan, allt från krävande och långa A+ till lätta och korta E-banan. Elitorienterarna tävlade i klasserna ”Erämaan Valtiaat” eller ”Erämaan Valtiattaret” med specifika starttider. För alla övriga var det fritt fram att starta när som helst mellan kl 10-15. Därför kändes det mera som att delta i en småtrevlig motionsorientering än en regelrätt tävling.

Till Kiilopää ordnades busstransport från Saariselkä, om man inte var hurtig nog att cykla. Första etappen löptes på kalfjället runt toppen av Kiilopää. Den kalla och blåsiga vinden överraskade många. Det gällde att hålla rätt kompasskurs i den öppna terrängen och lära sig att läsa de få landmärken som fanns på kartan. Vyerna från kalfjället var fantastiska. Tävlingscentralen var densamma på den andra etappen, men nu var banorna lagda runt Ahopäät. Här var det mindre kalfjäll, men desto mera berg med raviner, branter och stenar, samt små fjällsjöar och fjällbjörkområden. Det var riktigt jobbigt att ta sig nerför de steniga branterna åtminstone för en 50+ dam!

Följande etapper hade alla Kaunispää-toppen som tävlingscentral. Först gällde det att till fots eller med cykel kämpa uppför backen till TC. Bra uppvärmning! Tredje etappen var långdistans med bland annat fin, öppen kalfjällsterräng och dalgångar med mera skog och svårare sluttningar med tät fjällbjörkskog. Denna etapp fick mest beröm. Det var lätt att löpa uppe på kalfjället och härligt att se orienterare kuta omkring åt alla håll! Kartan var A3 och längsta avståndet var över 3 kilometer!

Mellandagen spenderade många med en cykeltur. Saariselkä-området bjuder på många fina cykelrutter. Det finns allt från breda, lätta grusvägar till tekniskt svårare, steniga, små stigar. Och förstås med varierande höjdskillnader. Arrangörerna erbjöd också flera övningskartor i närheten för dem som inte fått orientera tillräckligt.

Den fjärde orienteringsdagen började med en mycket tät dimma runt fjälltoppen, så det var lätt att bestämma sig för en extra kaffepaus i restaurangen. Dimman lättade sedan i ett huj efter en halvtimme. Banorna gick längs sluttningen av Kaunispää över en större brant dalgång med svåra sluttningskontroller vid sänkor och gropar. På sista orienteringsdagen var vädret också dimmigt och regnigt, men nu var många tvungna att starta ut i terrängen tidigt på morgonen då avfärden hemåt/vidare väntade. Det var riktigt vått i terrängen och svårt att läsa kartan i regnet. Banorna var lagda på ett småskaligt område med mycket sänkor och kullar. Sista uppförsbacken till målet på toppen fick benen att skrika av trötthet!

Från OK Trian deltog familjerna Lintula och Muukkonen, Heidi & Pasi, Anneli och Inga-Lill & Jouni. Nämnas kan att Otto Lintula vann totalsegern i B-klassen. Vi njöt för fullt av denna trevliga vecka i underbara Saariselkä. Vädret var rätt bra hela veckan och myggorna och knotten lyste med sin frånvaro. Nästa år ordnas veckan igen i Saariselkä i början av augusti.

Text: Inga-Lill Åberg – Fotona: Inga-Lill Åberg och Eveliina Muukkonen

Andra etappen i Ahopäät.
Mångsidig terräng på andra etappen.
Orienterare på väg mot målet uppe på Kaunispää-toppen.
Etapp 5, bana A+

Kategorier:
Aktuellt Nyheter