Ingrid Stengårds 19:de VM-tävlingar i cykelorientering!

Mellan den 15: de och 17:de juli 2022 tävlades det i Sverige, i både Sätern och Falun om cykelorienteringens VM-medaljer. OK Trian fick också med en representant, då Ingrid Stengård var med och försvarade Finlands färger.  

Cykelorienteringens VM-medaljer har tävlats om ända sen 2002 och tävlingarna i Sverige var de 19. VM-tävlingarna i ordningsföljd. Ingrid har deltagit i de alla! Bortsett från henne finns det bara en till cykelorienterare i världen som har deltagit som tävlande i alla. Ingrid bröt även gränsen på 150 värdetävlingsstarter under tävlingarna i Sverige.  

Under dessa år har cykelorientering förändrats till en mycket mer professionell gren, även om det inte knappt finns en enda helt professionell idrottare bland cykelorienterarna. Nuförtiden är dock toppnamnen iallafall halvproffs. Man börjar också med grenen som mycket yngre och det händer desto mer sällan så, att man först i äldre ålder flyttar sig över till grenen från exempelvis orientering eller cykling – det var nämligen mycket vanligt tidigare. Det att grenen blivit mer professionell har till exempel påverkat körfarten, som med tiden blivit snabbare vilket har orsakat idrottarna att bli skickligare. Ingrid har dock hållits fint med i utvecklingen, då hon från VM-tävlingarna tagit hem som best en sjätte plats i samstart och en åttonde plats i långdistans.  

Tävlingarna i Sverige ordnades i två olika typers terränger. Medeldistansen och stafetten hölls i Säterns relativt snabblöpta moskogs terränger, medan långdistansen, sprinten och samstarten tävlades i Faluns backiga terränger. Terrängtyperna orsakade dock inte några överraskningar då det tidigare ordnats tävlingar i grannterränger och Finlands lag höll ett läger i närheten under midsommar. Det som orsakade flest problem var ändå långdistansens 1:15 000 karta. Då man utvecklat kartorna och gjort dem noggrannare så har inte skalorna i cykelorientering hängt med. Vilket gjorde att långdistansens täta stigsystem var svårläst och orsakade stora misstag för många, då man helt enkelt inte sett en del stigar på kartan.  

Ingrids kommentarer från tävlingen:
Under medeldistansen så fungerade orienteringen bra, bortsett från tankemissen som ledde till att den andra kontrollen helt och hållet hoppades över och resultatet därefter blev en diskning. Som sista startande så samlade Ingrid ändå ihop en hel del skärmtid, då hon på grund av tvåans utelämning gjorde topptider och kommentatorn inte märkte att en kontroll helt och hållet saknades.  

I stafetten så var det ett mycket kontrollerat bra lopp på den andra sträckan i Finlands andra lag – den första startande hade misslyckats, så allt behövde man inte dra ur sig.  

I långdistansen så orsakade andra kontrollen, som var belägen i mitten av det täta stigsystemet, en del problem. Där tog nämligen den tävlande som startat tre minuter efter Ingrid fast henne. Dock gjorde andra tävlande ännu större missar och hela tävlingen for till skogs redan i ett tidigt skede av tävlingen. Resten av banan gick dock bra bortsett från ett dåligt vägval och som resultat blev det då en fin åttonde plats.  

Sprint är inte Ingrids styrka, men hon lyckades ändå på egen nivå göra ett mycket bra lopp som var så gott som felfritt. I sprinten är den nutida utvecklingen och ökningen av farten mest synlig. Som resultat måste man nästan köra hänsynslöst för att klara sig. I sprinten blev Ingrid slutligen på en 14:de plats.  

Samstarten hade veckans bästa drift och det syntes också i resultaten – trots ettans och tvåans dåliga vägval var slutresultatet en sjätte plats. Lite tur behövdes det ändå, då en rad med flera orienterare gjorde en miss i slutskedet av banan så att Ingrid kunde köra förbi. 

Noggrannare resultaten och linkarna till GPS-uppföljningarna hittas från tävlingssidorna.

Som helhet blev Ingrid kvar med en positiv känsla från tävlingarna, och vi skall se om det blir hennes 20:de VM-tävlingar nästa år. Vi håller tummarna för det!

Samstarttävlingens sex bästa, Ingrid på högra kanten. Bild: Lars Gustafsson

Kategorier:
Aktuellt Nyheter Resultat