Ingrid Stengårdin 19. MM-kilpailut pyöräsuunnistuksessa!

Pyöräsuunnistuksen MM-mitaleista kilpailtiin 15.-20.7.2022 Ruotsin Säterissä ja Falunissa. OK Trian sai myös mukaan edustajan, kun Ingrid Stengård oli mukana puolustamassa Suomen värejä.

Pyöräsuunnistuksen MM-mitaleista on kilpailtu vuodesta 2002 lähtien ja Ruotsin kilpailut olivat järjestyksessään 19. MM-kilpailut. Ingrid on ollut mukana niissä kaikissa! Maailmasta löytyy hänen lisäkseen vain yksi pyöräsuunnistaja, joka on ollut kilpailijana mukana kaikissa. Ruotsin kilpailuissa Ingridillä meni myös rikki 150 arvokisastartin raja. 

Näinä vuosina laji on muuttunut yhä ammattimaisemmaksi, vaikka täysammattilaisia ei pyöräsuunnistajien joukossa juurikaan ole. Nykyisin kärkinimet ovat kuitenkin vähintäänkin puoliammattilaisia. Laji myös aloitetaan yhä nuorempana ja vähemmän tapahtuu sitä, että joku siirtyy lajin pariin vasta vanhemmalla iällä esimerkiksi suunnistuksesta tai pyöräilystä – tämä oli tyypillistä aiemmin. Ammattimaistuminen on vaikuttanut esimerkiksi siihen, että ajovauhti lisääntyy koko ajan ja ajajat ovat taitavampia. Ingrid on kuitenkin hienosti pysynyt kehityksessä mukana, sillä näistäkin MM-kilpailuista oli kotiin tuomisina tukku hyviä sijoituksia, parhaina yhteislähtökilpailun 6. sija  ja pitkän matkan 8. sija. 

Ruotsin kilpailut järjestettiin kahdessa erityyppisessä maastossa. Keskimatkan kilpailu ja viesti olivat Säterissä melko nopeakulkuisessa kangasmaastossa, kun taas pitkä matka, sprintti ja yhteislähtö kilpailtiin Falunin mäkisissä maastoissa. Maastotyyppi ei aiheuttanut yllätyksiä, sillä lähialueilla on järjestetty kilpailuita aiemminkin ja Suomen joukkue leireili juhannuksena lähistöllä. Maastoa enemmän harmaita hiuksia aiheutti erityisesti pitkän matkan 1: 15 000 kartta. Karttojen kehittyessä ja muuttuessa tarkemmiksi, eivät mittakaavat ole pyöräsuunnistuksessa pysyneet ihan perässä. Niinpä pitkän matkan alun tiheä polkuverkosto aiheutti monille suuria virheitä, kun polkuja ei yksinkertaisesti nähnyt lukea kartasta. 

Ingridin kommentit kilpailuista: 
Keskimatka oli muuten hyvää suunnistamista, paitsi ajatuskatkoksen takia 2. rasti jäi kokonaan välistä ja tuloksena siis hylkäys. Viimeisenä lähtijänä Ingrid keräsi kuitenkin paljon TV-aikaa, kun rastin väliin jäämisen takia hän teki kärkiaikoja – eikä selostaja huomannut, että yksi rasti oli jäänyt välistä. 

Viestissä Suomen 2. joukkueessa toinen osuus oli hallittu hyvä suoritus – aloittaja oli epäonnistunut, niin ihan kaikkea ei tarvinnut itsestä repiä irti. 

Pitkällä matkalla ongelmia aiheutti 2. rasti tiheän polkuverkoston keskellä. Siinä 3 minuuttia myöhemmin lähtenyt kilpailija sai Ingridin kiinni. Monille tuli vieläkin isompia virheitä ja koko kilpailu meni pilalle heti alkumatkasta. Loppumatka meni hyvin yhtä huonoa reitinvalintaa lukuun ottamatta ja tuloksena siis hieno 8. sija. 

Sprintti ei ole Ingridin vahvuus, mutta sekin meni omalla tasolla hyvin eli virheettömästi. Sprintissä näkyy ehkä kaikkein eniten nykyinen kehitys ja vauhdin lisääntyminen ja se piirre, että pitää ajaa melkein uhkarohkeasti pärjätäkseen. Sprintistä oli tuomisina 14. sija. 

Yhteislähdössä oli viikon paras kulku ja se näkyi tuloksissa – ykkösen ja kakkosen huonoista reitinvalinnoista huolimatta lopputuloksena oli 6. sija. Pikkuisen tarvittiin myös tuuria, kun loppulenkillä useamman suunnistajan letka teki virheen ja Ingrid pääsi kuittaamaan ohi.

Tarkat tulokset ja linkit GPS-seurantoihin löytyvät kilpailusivuilta.

Kaiken kaikkiaan Ingridille jäi kilpailuista positiivinen fiilis ja katsotaan, josko ensi vuonna vielä tulisivat 20. MM-kilpailut Ingridin ansiolistalle. Pidetään peukkuja sille!

Yhteislähtökilpailun kuusi parasta, Ingrid reunimmaisena oikealla. Kuva: Lars Gustafsson

Kategoriat:
Ajankohtaista Tulokset Uutiset