OK Trian sijalle 52 suunnistuksen 25-mannassa

OK Trianin ykkösjoukkue suunnisti sijalle 52 perinteisessä viestisuunnistuksen lokakuisessa suurtapahtumassa 25-mannassa viikonloppuna. Eri ikäluokille suunnattu 25-osuuksinen seuraviesti keräsi jälleen aikamoisen osanottajajoukon. Tällä kertaa Tukholman eteläpuolella Haningen Nytorpin hienoissa suunnistusmaastoissa järjestettyyn jokasyksyiseen kansainväliseen massatapahtumaan osallistui huikeat 382 joukkuetta ja näin ollen kaikkiaan 9550 suunnistajaa. Niin poika- ja tyttöjunioreista kuin eliitti- ja ikämiessuunnistajistakin koostuvia joukkueita oli Suomesta mukana luokkaa 70. Maailman parhaiden suunnistajien upeita suorituksia ja jännittäviä vaiheita tarjonnut kisa päättyi riemukkaisiin suomalaisjuhliin, kun Tampereen Pyrintö nyt kirkasti viime vuotisen kakkossijansa voitoksi. Tänä vuonna naissuunnistajille omistetulla ankkuriosuudelle reilulta karkumatkalta päässyt tamperelaisen ”Punakoneen” maajoukkuesuunnistaja Salla Kinni piti tiukasti takanaan parin minuutin marginaalilla muut arvostettua voittoa hamunneet kilpasiskot. Kinnin takana nähtiin sitten huikea kaksinkamppailu, kun norjalaisen Nydalens SK:n Anne Margret Hausken ajoi radan loppukilometreillä kiinni tamperelaisen Kooveen venäläisvahvistus Svetlana Mironovan. Moninkertaisten MM-mitalistien taistossa norjalainen oli lopulta vahvempi ja toi seuransa kakkossijalle ennen Mironovaa. Kisan neljäs oli tukholmalaisseura IFK Lidingö ja viides myöskin ruotsalainen IK Mora. Kymppisakkiin suomalaisseuroista mahtui vielä maaliviivan kahdeksantena ylittänyt MS Parma, joka menetti mahdollisuudet kärkisijoille jo avausosuudella venäläissuunnistaja Artem Popovin epäonnistumiseen. Epäonnea oli myöskin yhdellä suurimmista voittajajoukkueista, kun IFK Göteborg hylättiin virheleimauksen takia. Tampereen Pyrinnön voittajajoukkueen avausosuuden suunnisti OK Trianin kasvatti ja hienon viestisuunnistuskauden tehnyt Otto Simosas, joka nyt pääsi juhlimaan hienoa 25-mannan voittoa.

Viesti avattiin kahdella yhden suunnistajan osuudella ja tällä kertaa ensimmäistä osuutta veivät miessuunnistajat tosi vahvojen nimien voimin. Hienossa 382 suunnistajan yhteislähdössä OK Trianilla tulessa oli nuori Emil Sevelius, joka ei kuitenkaan pystynyt vastaamaan huippusuunnistajien rajuun menoon. Kun vaativalla radalla tuli vielä turhia virheitä, Sevelius toi Trianin vaihtoon vasta sijalla 167. Naissuunnistajien kakkososuudella OK Trianin lähes virheittä suunnistanut Anna-Sogia Fagerudd  käynnisti kuitenkin hienosti trianilaisten nousun ja rutisti seuransa vaihtoon sijalla 124.

Kahden henkilökohtaisen osuuden jälkeen oli vuorossa viisi neljän suunnistajan yhteisosuutta, joilla vuorottelivat niin nuoremmat, ikämiehet, naiset kuin mieseliititkin. Kolmannella osuudella ikämiehet  Jan Alden, Thomas Nyholm ja Ove Simosas loistavasti onnistuneen nuoren Simon Nordgrenin kirittäminä juoksivat vahvasti nostaen OK Trianin sijoituksen jo sijalle 93. Nousu jatkui neljännellä osuudella, kun aivan upeasti ja ennakkoluulottomasti suunnistaneet 12-vuotias Saana Kajander, 13-vuotias Aapo Lintula sekä hieman vanhempi Sofia Nordgren yhdessä kokeneen Nina Simosasin kanssa olivat vaihdossa sijalla 76. Sama vauhdikas meno jatkui nelikon Kasperi ja Oskari Reijonen sekä Jesper Lindahl ja Topi Penttinen voimin, sillä miehet olivat vaihdossa sijalla 63. Kuudennella naisten osuudella Antonia Holmgren, Emma Simosas, Charlotta Linnaila ja Johanna von Frenckell eivät sitten pysyneet aivan toivottuihin suorituksiin ja naisten vaihtosija oli lopulta 71. Seitsemännellä osuudella ikämies Mikko Reitti, nuoret Alec Still ja Kristian Salo sekä kokenut viestimies Victor Mansner pienten virheidenkin jälkeen onnistuivat jälleen nostamaan  sijoitusta ja 22 suunnistajan suorituksen jälkeen OK Trian vaihtoi sijalla 64.

Viimeiset kolme osuutta olivat jälleen yhden suunnistajan osuuksia, joilla OK Trianilla oli tulessa Pekka Vuorinen, Petteri Muukkonen sekä ankkurina vasta 14 vuotta lokakuun lopulla täyttävä erittäin lahjakas ja koko kauden erinomaisesti suunnistanut Saga Wickholm. Omalla 3,7 km:n osuudellaan Vuorinen rutiinisuorituksella nosti trianilaiset sijalle 60. Toiseksi viimeisellä mieshuippujen 8,2 km:n osuudella jo H40-sarjassa suunnistava Petteri Muukkonen jatkoi syyskauden hienoja esityksiään ollen vaihdossa jo sijalla 53. Nuori Saga Wickhom pääsi näin ollen naisten vaativalle 6,2 km:n ankkuriosuudelle varmasti vielä lyhyen suunnistusuransa jännittävämmässä paikassa. Etenkin tänä vuonna huikeasti kehittynyt ja sarjassa D14 suunnistava Wickhom suunnisti rohkeasti huomattavasti vanhempien ja kokeneempien naissuunnistajien joukossa. Vaikka muutamia isompia virheitä reitin varrelle mahtuikin, Wickholm uskalsi tehdä radan loppuvaiheessa omia ratkaisuja jättäen mm. Rajamäen Rykmentin ja Rasti-Kurikan suunnistajat taakseen. Todella hienolla juoksutekniikalla maastossa etenevä Wickholm toi itsevarmuutta uhkuen OK Trianin ykkösjoukkueen riemukkaasti maaliin sijalla 52. Kauaksi ei jäänyt sijoitus 50 parhaan joukossa, sillä lopulta tuohon paikkaan oli vain puolentoista minuutin marginaali. 

25-manna 2019-10-14
OK Trianin superyllättäjä 25-mannassa oli rohkeasti ankkuriosuuden suunnistanut lokakuun lopulla vasta 14 vuotta täyttävä Saga Wickholm. (Kuva: Pekka Vuorinen)

OK Trianin leirissä ei lopulta oltu tyytyväisiä loppusijoitukseen, sillä paljon parempaan oli hyvät mahdollisuudet. Toisaalta joukkueen kokoamista haittasivat useat harmilliset poisjäännit. Poissa vakiokokoonpanosta olivat mm. Mikael Fabritius, Mikael Salo ja Jani Virta. – Emme tällä kertaa pystyneet tällaisessa viestissä vaadittavaan tasaiseen suoritukseen. Ilman muutamia hieman alakanttiin menneitä osuussuorituksia olisimme voineet olla lähellä viimevuotista sijaamme 30 parhaan joukossa. Nyt vain tuli liikaa virheitä, OK Trianin manageri Ove Simosas pohti kisan jälkeen.

– Tämän vuoden 25-mannassa ilahdutti viestin nuorten tyttöjen todella reippaat suoritukset kokeneempien suunnistajien joukossa. Olihan Saga Wickholmin ankkuriosuus aivan uskomaton suoritus millä mittarilla tahansa mitattuna, Simosas iloitsi OK Trianin nuoren superlahjakkuuden puolesta.

Ove Simosas

Itäuusmaalaiset onnistuivat vaativassa viestissä saamaan maaliin kaksi kolmesta matkaan startannutta joukkuettaan. Kakkosjoukkue oli maalissa sijalla 198.

Viestisuunnistuksien osalta kauden päättää kahden viikon päästä juostava 15-osuuksinen Halikkoviesti. Sitä ennen tulevana viikonloppuna on edessä Vantaan Hakunilassa suunnistettava erikoispitkien matkojen henkilökohtainen SM-kisa.

Svante Nilsson

Webmaster

Tfn: +358 40 594 3098
Epost: svante.nilsson@oktrian.fi

Kategorier:
Nyheter