Lukkari Jukola kerää suunnistuskansan Mynämäkeen

Valtaisa pihkaniskojen joukko suuntaa tulevana viikonloppuna Mynämäkeen , jossa suunnistetaan tämänvuotinen Jukolan ja Venlojen viesti, Lukkari-Jukola. Se ei yllä aivan samoihin osallistujalukuihin kuin ennen koronan iskemistä osallistujaennätyksen 20 592 suunnistajallaan tehnyt Kangasala-Jukola vuonna 2019, mutta isosta osallistujajoukosta on nytkin kyse. Tässä maailman suurimmassa viestisuunnistustapahtumassa rasteja hakee Mynämäen eteläpuolisissa metsissä 16750 suunnistajaa. Kilpailukeskus sijaitsee Mynämäen urheilukeskuksessa aivan kunnan keskustan välittömässä läheisyydessä.

Lukkari-Jukolan maastoalue on monipuolinen, mutta varsin rikkonainen. Suurimmaksi osaksi maasto on asuinalueiden läheistä suosittua ulkoilualuetta, jossa on runsaasti eritasoisia kulku-uria ja polustoa, jota myös runsas hirvieläimistö on muovannut. Kulkukelpoisuus maastossa on hyvä, joten ratamestariryhmä Pekka Lapila, Maippi Antikainen ja Heikki Andersson ennustaa kovia kilometrivauhteja molemmissa kilpailuissa. Pääsääntöisesti maasto on varsin laakeapiirteistä, erittäin nopeakulkuista avokalliomaastoa ja välillä peitteisempää sekametsää. Alueella on myös jyrkkiä, suurta tarkkuutta ja kartanlukua vaativia pienipiirteisiä kallioita ja louhikkoja, sekä suojeltuja maastonkohteita. Maastoaluetta täplittävät hakkuut, harvennukset, pienet peltoalueet, tiheiköt sekä rikkonaiset soranottoalueet, joissa osassa on tiheää pientä mäntytaimikkoa.

Spekulaatiot voittajista käyvät jälleen kiivaina. Varmaa lienee, että Jukolan veljeksistä kärkijoukoista löytyvät ruotsalaisseuroista tämän kevään Tiomilavoittaja OK Linné sekä OK Ravinen, IFK Göteborg Orientering, Södertälje-Nykvarn OF ja Stora Tuna OK. Suomalaisista vahvimmat lienevät tamperelaiseurat Tampereen Pyrintö ja Koovee sekä norjalaisista Halden SK. Venlojen viestin kovia nimiä ovat norjalaisista Tiomilan vakuuttavasti voittanut Nydalens SK ja aina vahva NTNUI sekä ruotsalaiset OK Kåre, Stora Tuna OK, IFK Göteborg Orientering, IKHP Huskvarna ja viime vuoden Venlojen ykkönen Alfta-Ösa OK. Huipulle paluuta tekevä tanskalainen OK Pan Århusilla on myös vahva joukkue. Suomalaisvenloista vahvimmat lienevät joensuulainen Kalevan Rasti ja Tampereen Pyrintö, mutta mielenkiinnolla odotetaan myös Paimion Rastin suoritusta.

Venlojen viesti käynnistää Lukkari-Jukolan viikonlopun lauantaina klo 14. Mukana kisassa on yhteensä 1426 naisnelikkoa. Kuva vuoden 2021 Napapiiri-Jukolasta.

Itäuusmaalainen OK Trian osallistuu Lukkari Jukolaan kymmenen Venla-kvartetin ja kuuden Jukola-seitsikon voimin. Viimevuotisessa Rovaniemen Napapiiri-Jukolassa sijalle 75 suunnistanut miesten ykkösjoukkue juoksee Mynämäen yössä kokoonpanolla Kristian Salo, Victor Mansner, Jani Virta, Simon Nordgren, Oskari Reijonen, Alec Still ja Jörgen Wickholm. Viime vuonna Venlojen viestissä erinomaisesti miesten tapaan sijalle 75 sijoittunut OK Trianin ykkösjoukkue suunnistaa Lukkari-Jukolassa kokoonpanolla Cecilia Nordgren, Saana Kajander, Saga Wickholm ja Anna-Sofia Fagerudd. OK Trianin joukkueiden valinnoissa pitkään töitä tehnyt Ove Simosas arvioi ykkösjoukkueilla olevan hyvät mahdollisuudet yltää viime vuoden sijoituksiin. – Nuorilla naisillamme on aivan realistiset mahdollisuudet olla 50 parhaan joukossa. Isompia virheitä ei tavoitteemme kuitenkaan salli. Uskon, että miesten viestissä etenkin yön pimeimpään aikaan tullaan näkemään paljon yllätyksiä ja tasaisen varmasti suunnistavat joukkueet ovat tuloslistalla korkealla, Simosas kertoi OK Trianin odotuksista muutamaa vuorokautta ennen Lukkari-Jukolan starttia.

Venlojen neliosuuksinen viesti käynnistyy lauantai-iltapäivällä klo 14 ja voittajaa odotetaan maaliin 30,5 km:n suunnistuksen jälkeen noin klo 17. Jukolan veljekset päästetään liikkeelle seitsenosuuksiseen ja kaikkiaan lähes 90 km:n viestiinsä lauantai-iltana klo 23.00. Maailman arvostetuimman suunnistusviestin voittajaa odotetaan maaliin sunnuntaiaamuna hieman ennen klo 7. Kotijoukkojakin hemmotellaan jälleen laadukkaaseen tapaan, sillä Yle välittää Venlojen viestin ja Jukolan viestin suorina TV-lähetyksinä ja myös Yle Areenassa. Lisäksi radiossa Yle Puhe seuraa tapahtumaa läpi yön. Viestien etenemistä voi seurata livenä myös Lukkari Jukolan nettisivupalvelujen kautta.

FAKTAA LUKKARI JUKOLASTA

Lukkari-Jukola kilpaillaan 18.-19.6.2022 Mynämäessä. 

Venlojen viestissä 1426 joukkuetta eli yhteensä 5704 venlaa.

Jukolan Viestissä 1578 joukkuetta eli yhteensä 11046 jussia.

Kaikkiaan Lukkari Jukolassa kilpailee 3004 joukkuetta ja siten 16750 suunnistajaa.

Venlojen viestissä OK Trianilta mukana kymmenen joukkuetta ja Porvoon Urheilijoilta yksi joukkue.

Jukolan viestissä OK Trianilta mukana kuusi joukkuetta ja Porvoon Urheilijoilta yksi joukkue

Neliosuuksinen Venlojen viesti starttaa lauantaina klo 14 ja on pituudeltaan 30,5 km.

Voittajajoukkuetta odotetaan maaliin n. klo 17

Seitsenosuuksinen Jukolan viesti starttaa lauantai-iltana klo 23 ja on pituudeltaan lähes 89,7 km.

Voittajajoukkuetta odotetaan maaliin sunnuntaiaamuna n. klo 7

Kilpailutapahtumia voi seurata kattavasti kotikatsomoissa Lukkari-Jukolan live-tulosten sekä Ylen TV-lähetysten välityksellä. Lisäksi radiossa Yle Puhe seuraa tapahtumaa läpi yön.

Teksti: Pekka Vuorinen

Kategorier:
Aktuellt Nyheter