Vi presenterar våra föreningsaktiva

Heidi Liljeström – OK Trian – Hobbyversamhetsledare

Hej, jag är Heidi Liljeström, nya ledare för OK Trians hobby verksamhet och Rör på påkarna projektchef.

Jag är före detta topporienterare från Esbo, som varannan vecka bor och lever i Borgå. Nuförtiden orienterar jag bara för att hålla upp konditionen och för att det är bara så roligt. Jag har börjat orientera ungefär vid 6 års åldern tack vare mina föräldrar och syskon. Orienteringen och idrott har sedan dess varit en viktig del av mitt liv. Jag tog en paus i orienteringen efter mina pojkars födsel, men vid något skede kändes det som om att något fattas i mitt liv. Jag hittade skogen och orienteringen på nytt och gnistan inom mig började brinna igen starkt.

Jag gillar utmaningar och man får mig ganska enkelt lockat till nya utmaningar. Kanske största fysiska utmaningen jag har haft var när jag deltog 2014 i Ironman tävlingen i Mallorca. Under sista etappen, som var 42,1 km löpning ifrågasatte jag starkt min mentala hälsa. Vem var den som anmälde mig i tävlingen och varför? Svaret hittade jag senare i spegeln.

Jag har under min orienteringskarriär representerat flera olika föreningar (Keravan Urheilijat, Lynx, Kalevan Rasti, Helsingin Suunnistajat och OK Trian). Under dessa år har jag fått med mig en hel goda vänner, upplevelser och kunskap.  Allt det som jag har lärt mig och upplevt skall jag utnyttja i mitt nya jobb i föreningen. Jag är väldigt glad över att få börja jobba med min kära hobby och min egen förening.

Vilka är mina uppgifter i OK Trian? Listan är lång, men kortfattat kan jag säga, att jag koordinerar och utvecklar föreningens orienteringsskolning och hobbyverksamhet. Under åren 2020-22 är dock tyngdpunkten i Rör på påkarna projektet.

Som ni säkert förstår, så kan jag inte genomföra detta projekt eller utveckla hobbyverksamheten ensam, utan i genomförandet behövs det hjälp av mina klubbkompisar. Målsättningen i Rör på påkarna projektet och utveckling av föreningens hobbyverksamhet är att göra orienteringen ännu mera bekant och populärt, erbjuda människorna förutsättningar och möjligheter att hitta skogen och förstå dess positiva effekter i att lindra stress osv. En målsättning är också att skapa förutsättningar till så många som möjligt att uppleva fina Jukola stämningen. Förutom dessa målsättningar vill vi förstås få till nya klubbkompisar i olika åldersgrupper, öka antalet motionsorienterare utan att glömma våra existerande medlemmar i föreningen.

Föreningsverksamhetens grundpelare är dess medlemmar, medlemmarnas aktivitet och det att vi har roligt tillsammans i träningarna, tävlingarna och när vi arrangerar olika evenemang.

Samarbetet med verksamhetsledaren Mikko Reitti, träningschefen Otto Simosas, orienteringsskolorna, motionsorienterings organisationen, klubbmedlemmarna och andra intressegrupper garanterar att verksamheten i föreningen är av god kvalitét och mångsidigt.

Rör på påkarna – LiikettäNiveliin projektet är stigen mot Jukola 2022 som OK Trian har öppnat i samarbete med Varuboden Osla, Aktiastiftelsen Borgå, Aktiastiftelsen Sibbo, Borgå stad, Sibbo kommun och NesteOil.

Heidi Liljeström
tel: 0503637488
e-post: heidi.liljestrom@oktrian.fi

Otto Simosas – OK trian – Tränings ledare

Hej på er alla! Mitt namn är Otto Simosas och jag jobbar som OK Trians träningsansvariga sedan slutet av förra året. Jag kommer från Borgå och är stolt över det. Bor sedan årsskiftet i Helsingfors, efter sju år i Åbo. Jag har orienterat så länge jag minns och mina fösta minnen av att tappa bort sig är från Jukola i Sibbo 1995 då jag som 3-åring tappade bort mig i tältbyn. Därifrån har jag gått framåt och orienteringen har blivit som ett yrke för mig med åren. Först som elitorienterare och nu också som tränare för min moderklubb.

Jag har representerat OK Orient och OK Trian de första 25 åren av mitt liv och nu de senaste två åren har jag på klubbnivå representerat Tammerfors stolthet Tampereen Pyrintö. Det har också blivit en del landslagsuppdrag längs med åren, som främsta minnen VM i Estland 2017 och EM i Portugal och Schweiz 2014 repsektive 2018, samt några världscupsdeltaganden. Även på FM-nivå och klubbstafetter har det blivit framgång med Jukola tredjeplatsen från 2019 och några individuella FM-medaljer som bästa minnen.

Utöver idrottskarriären studerar jag till politicies magister med statskunskap som huvudämne i Åbo Akademi. Jag har ändå alltid varit väldigt intresserad att jobba med idrott för det är det jag brinner för. Därför tvekade jag inte länge när jag fick chansen att börja jobba för OK Trian. Efter ett flertal år i landslaget, både på junior- och seniornivå, samt ett halvt års utbyte i Århus där jag tränade dagligen med det danska landslaget känner jag att jag har en ganska bred erfarenhet av träning inom vår sport. Även efter flera år av aktivt deltagande i idrottsakademin i Åbo har min erfarenhet växt.

Till mina huvudsakliga arbetsuppgifter hör att planera, arrangera och koordinera träningar och träningsprogram för alla i OK Trian. Jag strävar efter att det ska vara en hög kvalitet på träningarna och varje träning ska ha något syfte som utvecklar individen. Står också till förfogande till alla som behöver träningstips eller tips med att utveckla något delområde för att bli en bättre idrottare och orienterare. Ett annat mål är att varje individ ska ha en chans att utvecklas på sitt eget sätt i sin egen takt och trivas på träningarna. Tillsammans ska vi jobba för att utveckla föreningen och gemensamt njuta av framgångarna. 

Jag är anträffbar dygnet runt och hoppas att ni hör av er då det är något ni funderar över, jag hjälper alltid till så gott jag kan.

Vi ses på träningarna eller i skogen,

Otto Simosas
Tel: 0408273426
E-post: osimosas@gmail.com

Mikko Reitti – OK Trian – Verksamhetsledare

Mikko Tapio Reitti ”Pappa”, alltså vem, vad och var?

Först lite om min bakgrund, trots att ganska många känner mig sedan tidigare. Jag bor i Lampis, i hjärtat av Tavastland. Min ålder är 43 år. Jag är för tillfället singel,  till min familj hör dock med jämna mellanrum två busfrön till pojkar. Jag är en f.d. klass- och gymnastiklärare. Jag jobbade som lärare i 17 år, tills jag gav lillfingret – och så for hela handen. Till min arbetsbild hör idag att ordna olika idrottsevenemang, att fungera som speaker och kommentator. Jag ordnar även baby- och familjesim samt all annan tänkbar laglig idrottsverksamhet😉. Bäst känner man mig säkert som speaker, ¨orienteringens röst¨ som någon lekfullt kallat mig. Mina absoluta höjdpunkter var då jag fungerade som speaker vid prisutdelningen av två världsmästare, Mårten Boström och Iivo Niskanen. Oförglömliga stunder på Hiukka bobollstadion och torget i Lahtis. 

Min egen orienteringsstig började långt tillbaka på 80-talet i Mäntsälän Urheilijats ekorrstigsverksamhet. Där var jag känd som TukiReitti (min lillebror kallades RastiReitti). Under ungdomsåren bytte orienteringsdräkten färg till Borgås grön-vit-svarta, när jag övergick till att representera AOK. Där fick jag långsamt växa upp och utvecklas som orienterare. Från en tyst och försiktig orienterare växte det upp en representationsorienterare som fick utvecklas i en bra grupp. Under denna period upplevde stafettligan sin glansperiod och under dessa lärorika tävlingar växte jag upp till en orienterare i första laget. Därifrån fortsatte jag vidare till OK Orient och vid början av detta århundrade representerade jag en tid Hauhon Sisu för att sedan igen återgå till OK Orients färger. Genom föreningsförändringen har jag representerat OK Trian enda från dess denna förening grundades. De finaste stunderna har jag upplevt i FM-stafetter och Jukola när vårt lag fått plakett. En personlig FM-medalj lyckades jag aldrig få i vare sig junior- eller huvudklassen, nära var det dock flera gånger. FSO har alltid haft en stor betydelse och dess mästerskap har alltid varit viktiga händelser. År 2008 var mitt toppår då jag lyckades vinna både medeldistansen och stafetten. Det var en hård tävling med Jöjje😉

Min roll har förändrats genom åren från minsting till ålderman. Det är fint att nu se föreningens ungdomar    växa som orienterare och individer. Nu hoppas jag att jag med min egen insats som Trians verksamhetsledare kan hjälpa ungdomar att utvecklas som orienterare. Jag hoppas att vi kan utveckla Trian till en toppförening, där alla utvecklas och får det stöd hen behöver. Vi verkar inom föreningen på bred bas med allt från juniorer till topporienterare och mästare. Orientering, cykelorientering samt tävlingsverksamhet och föreningsverksamhet är alla lika viktiga områden.

Hur kommer då allt detta att synas i vår förenings verksamhet? Det finns inga hokuspokustricks som fungerar, utan vi börjar med små steg. För min egen del betyder det effektivering av kommunikationen och att garantera att alla delar av verksamheten fungerar smidigt. En viktig tyngdpunkt är att effektivera användningen av Nimenhuuto som vi använder inom föreningen. I framtiden mäter vi föreningens verksamhet och effektivitet genom att följa upp deltagarantal och aktivitet. Här har Nimenhuuto en viktig roll. Därför är det viktigt att vi alla i fortsättningen går in och klickar oss IN eller OUT, speciellt IN är mycket viktigt. En aktiv verksamhet i Nimenhuuto berättar även åt föreningskompisarna hur aktiva vi är.

Föreningens träningar försöker vi utveckla så att de är anpassade för alla och vi kommer att satsa på föreningens tävlingsresor och på att synas på tävlingsplatserna. Ett bra exempel på detta har före mig beskrivits av hobbyverksamhetsledaren Heidi och träningschefen Otto. Vår förening erbjuder verksamhet året om åt alla från små till stora; till dem som satsar på topporientering och likaså till den stora gruppen motionsorienterare.

Verksamheten behöver såklart dragare. Vi behöver aktiva föreningsmedlemmar på alla plan. Det att vi nu är t.o.m. tre personer som får lön för vårt jobb gör inte talkoarbetet mindre viktigt. Vi tre kan nu på tjänstetid sköta löpande ärenden, lov och olika avtalssaker. Men var även själv aktiv. Vi har ett fint och effektivt gäng. Vi har fått mycket tack för verksamheten och hoppas det fortsätter så. Vi behöver er alla och jag är mycket tacksam för er allas insats.
Tack.

Vi har framför oss en stor utmaning – Jukola 2022. Även om många tänker på det, så får vi inte glömma grundarbetet i föreningen och föreningsverksamheten. Orienteringsskolor, motionsorientering, föreningens egna träningar, tävlingsarrangemang, rekreationsverksamhet och en mängd andra evenemang rullar på hela tiden. Kom alltså alla med i verksamheten. Tillsammans har vi det skoj.  

Grattis, ifall du orkade läsa detta till slut. På detta sätt har den tysta och försiktiga orienteraren utvecklats till en sådan här ADHDDVDVHS, som jag brukar titulera mig själv. Man får och bör komma och knycka mig i ärmen. Även om mitt modersmål är finska, niin också på svenska får man komma o hälsa på. Jag talar gärna svenska med er, men att skriva – det är jag ännu lite sämre på. 😉

En riktig solig fortsättning på våren.

Mikko ”Pappa” Reitti
OK Trians verksamhetsledare
044-5805455
mikko.reitti@oktrian.fi

Kategorier:
Aktuellt Nyheter