OK Trianin Saana Kajander suunnisti pitkien matkojen Suomenmestaruuteen

Itäuusmaalaisittain koettiin todellisia riemuhetkiä suunnistuksen pitkien matkojen SM-kisoissa, kun OK Trianin Saana Kajander suunnisti sarjan D15 pitkien matkojen suomenmestaruuteen Lappeenrannan Ylämaalla viime sunnuntaina. Hopea meni Raja-Karjalan Suunnistajien Anni Mäki-Hokkoselle ja pronssi Lahden Suunnistajat -37:n Helmiina Nurmelalle. Kilpailu oli loppurasteille asti todella tiukkaa, sillä Kajander otti SM-kullan 5,4 km:n radalla vain 15 sekunnin erolla Mäki-Hokkoseen. – Suunnistin kyllä tosi varmasti ja nyt tuli vain yksi minuutin virhe. Juoksukin kulki jälleen hyvin mutta en oikein osannut odottaa tällaista menestystä. Olen harjoitellut paljon ja tuntuu, että suunnistustekniikkakin eri maastoissa kehittyy koko ajan, todella iloinen Kajander sanaili palkintojenjaon jälkeen.

Lähellä todellista mitaliyllätystä oli trianilaisista SM-plaketin arvoisesti neljänneksi sarjassa D16 suunnistanut Cecilia Nordgren, joka radan toiseksi viimeisellä rastilla teki pienen virheen ja 45 sekunnin erolla menetti otteen SM-pronssiin. Kultaan suunnisti MS Parman Venla Lehtonen ja hopealle oululaisen SK Pohjantähden Selma Mäkäräinen. Pronssille ennen Nordgrenia ehti kirkkonummelaisen Lynxin Saana Viskari. Nordgrenin suoritus oli lopulta erinomainen, sillä OK Trianin lahjakkaista nuorista myös hän on kehittynyt huimasti lyhyellä ajalla, mistä osoituksena ovat hänen hienot ennakkoluulottomat suorituksensa viime ja tämän vuoden Venlojen viestissä. Muihin hyviin SM-pitkien suorituksiin OK Trianin nuorista ylsivät sarjassa H20 sijalle 13 suunnistanut Alec Still ja sarjassa H16 sijalle 12 suunnistanut Aapo Lintula.

OK Trianin Saana Kajanderin lähes virheetön suunnistus palkittiin sarjan D15 suomenmestaruudella.
Kuva: Roosa Muukkonen

Ikämiessarjoissa OK Trian sai kaksi SM-mitalia. Petteri Muukkonen suunnisti pronssille sarjassa H45, jossa kultaa otti Helsingin Suunnistajia edustava entinen maajoukkuemies Jani Lakanen. Hopea meni joensuulaisen Kalevan Rastin Simo Martomaalle. Ylivoimaisen Lakasen jälkeen hopeasta käytiin kova kisa, sillä Muukkonen taipui Martomaalle vaivaiset 11 sekuntia 10,7 km:n radalla. Oman pronssimitalin lisäksi Muukkonen sai iloita poikansa Topiaksen upeasta SM-kultamitalista sarjassa H18. SM-pronssilla palkittiin myös vihdoin pitkillä matkoilla mitalin saalistanut Pekka Vuorinen, joka sarjassa H60 lopun nousujohteisella ja virheettömällä suorituksellaan pystyi ohittamaan usean kanssakilpailijansa radan viimeisillä kilometreillä. Kultaan suunnisti Itä-Hämeen Rastin Ilkka Peltola ja hopealle Sonkajärven Pahkan Hannu Heiskanen.

Pääsarjoissa Tampereen Pyrinnön Venla Harju ja Helsingin Suunnistajien Olli Ojanaho ottivat mestaruudet. Naisten kilpailussa EM-kultamitalisti Harju suunnisti jälleen varmasti ja otti 11,5 km:n radalla mestaruuden 34 sekunnin erolla Kalevan Rastin Marika Teiniin. Pronssille suunnisti Lahden Suunnistajat -37:n Karoliina Ukskoski.

– Halusin lähteä kisaan rohkeasti hyvällä vauhdilla liikkeelle. Otin alussa pidemmällä välillä tievalinnan, jossa sain luettua hyvin rataa eteenpäin, ja onnistuin ottamaan sitten radan vaikeimmat rastit virheittä. Lopussa alkoi matka tuntua jo fyysisesti, mutta sain loppulenkillä vielä sopivasti lisätsemppiä kilakumppaneista, kertoi kultamitalisti Harju.

Miesten kilpailussa mitalitaistelu vaativalla 16 km:n radalla oli äärimmäisen tiukka. Helsingin Suunnistajien Ojanaho suunnisti mestariksi vain 11 sekunnin erolla Ikaalisten Nousevan-Voiman Eetu Savolaiseen. Pronssia otti Kalevan Rastin Miika Kirmula 26 sekuntia Ojanaholle jääneenä.

SM-pitkien järjestävät seurat Ylämaan Pyrkijät ja Luumäen Rasti olivat löytäneet kilpailuun uuden maaston, jossa oli aikaisemmin kilpailtu vain vuosikymmeniä sitten peruskartalla. Maasto ja samalla muut kisajärjestelyt saivat hienoa palautetta kilpailijoilta. Seuraavaksi syksyn SM-kisaputkessa ovat vuorossa tulevana lauantaina suunnistettava keskimatka Hyvinkäällä ja sunnuntaina suunnistettava viesti Kalvolassa Hämeenlinnan pohjoispuolella. SM-yö suunnistetaan Anttolassa syyskuun loppupuoliskolla ja SM-erikoispitkät Jämsässä lokakuun puolivälissä.