Virvikin haastava maasto odottaa suunnistajia 17.9.

Meille ratamestareille on ollut nautinto päästä suunnittelemaan Porvoon keskimatkan ja Viestiliigan finaalin ratoja. Kilpailumaasto on osalle suunnistajia jo tuttu muun muassa SM-keskimatkalta 2007, FSOM 2014:stä sekä jo näitä aiemmin osin SM-yöstä. Virvikin pinta-alaltaan melko pieni alue on suunnistuksellisesti nautittavaa ja vaativaa jo valoisalla mutta etenkin syysillan pimentyessä. Näkyvyys vaihtelee mutta on pääosin hyvä. Peitteisimpiä alueita ovat nuoremmat männiköt ja osa soistuvista pusikkoisemmista alueista. Myös kulkukelpoisuus vaihtelee ja on kallioisilla ja vanhemmissa kuusikoissa erittäin hyvä, kun taas osalla aluetta ja etenkin soilla vahva paksu varvikko hidastaa menoa.

Pitkällisten kuivien jaksojen takia suot ovat kuivia ja niistä pienimmät paikoin jopa vaikeasti erotettavissa. Porvoon rannikkoalueelle tyypillisenä piirteenä maastopohja on osin kivinen mutta Virvikissä alueellisesti normaalia rajoittuneempi. Itse kivikuvaus on selkeä ja johdonmukainen runsaskivisyydestä huolimatta. Korkeuserot ovat maltilliset ja alueella on vain muutama korkeampi 25-30 metrin hieno avokalliomäkialue, joista yksi rikkonaisuutensa ja osittaisen peitteisyytensä ansiosta tarjoaa vaativia suunnistustehtäviä. Kilpailualuetta halkoo muutama mökkitie ja sitä kiertävät selkeät kunto- ja luontopolut, joihin etenkin nuorempien suunnistajien on mahdollista tukeutua. Muutoin polkujen kuvauksessa ja esittämisessä on kartantekijä käyttänyt harkintaa, sillä alueen muun runsaan virkistyskäytön jäljiltä alueella on paljon heikkoja poluntapaisia uria. Jussi Silvennoisen piirtämä kilpailukartta on laadultaan ja luettavuudeltaan erinomainen, kuten ovat myös muut Porvoo Borgå Jukolan harjoitusmaastojen ja vuoden 2023 päätapahtumamme kartat.

Syyskuisen keskimatkan kisaan tarjoamme niin tarkkaa suunnistusta vaativaa pienipiirteistä kuin todella nopean etenemisen mahdollistavaa maastoa; paljon juoksutempon vaihtoja ja suunnistuksen rytmitystä aina ensimmäisiltä rasteilta viimeisille asti. Viestiliigasta voisi todeta paljon samaa, sillä toivomme ratojen olevan suunnistukselliselta vaativuudeltaan finaalin arvoisia; radat ovat haastavia ihan päivänvalossakin. Matkoista emme halunneet tinkiä tarjotaksemme naisille ”paras voittakoon” -kisan sekä pimenevään iltaan ryntääville veljeksille hienon kenraaliharjoituksen myös SM-yötä silmällä pitäen. Hieman jännityksellä odotamme ensimmäisiä väliaikoja kuullaksemme omien ihanneaikaveikkaustemme paikkaansa pitävyyden, tai niiden olevan enemmän tai vähemmän väärässä. Uskomme kuitenkin lujasti, että parhaat yösuunnistajat ovat Virvikin maastossa silkkaa terästä ja elementissään.

Niin, lopuksi se monen jo esittämä kysymys siitä, onko Virvik yhtenä itäisen Uudenmaan parhaista suunnistusmaastoista nyt sitten Porvoo Borgå Jukolan tyyppimaastoa. Osin on ja osin ei, kuuluu vastaus. Olemme syyskuisen kisamme ratasuunnittelussa pyrkineet valitsemaan rastiväleille mahdollisimman paljon erilaisia maastotyyppejä ja maastopohjaa. Itäuusmaalaiset Virvikissä suunnistaessaan toteavat, että suunnistuksellisesta vaativuudestaan huolimatta maasto on ”snäll”, kilttiä. Tulkaa siis kisaamme ja myös sen jälkeen tutustumaan erilaisiin ensi vuoden Jukolaan valmistaviin harjoituksiimme ja erilaisiin maastotyyppeihin, etenkin niillä vaadittavaa juoksu- ja suunnistustekniikkaa arvioimaan.

Tervetuloa Porvoon seudulle ja Virvikiin kokemaan suunnistushaasteita Porvoon Mitalla – med Borgåmått

Stefan Karlsson ja Pekka Vuorinen
Porvoon keskimatkan ja Viestiliigan finaalin ratamestarit
Porvoo Borgå Jukolan 2023 ratamestarit

Porvoon esi-Jukolan ratamestarit Pekka Vuorinen ja Stefan Karlsson odottavat innolla tulevaa kilpailuviikonloppua, kun kansallisen keskimatkan kisailijat ja Viestiliigan finaalin juoksijat pääsevät Virvikin suunnistuksellisesti vaativaan maaston mittelöimään paremmuudestaan.

Kategoriat:
Ajankohtaista Kilpailutiedot Tapahtumat Uutiset Viestiliiga ja keskimatkan kansallinen