Saana Kajander mukaan EM-kilpailuihin

OK Trianin Saana Kajander on valittu edustamaan Suomea nuorten EM-kilpailuihin 16-vuotiaiden sarjaan. EM-kilpailuissa on sarjat 16- ja 18-vuotiaille ja jokaiseen sarjaan valitaan neljä edustajaa. Kilpailut järjestetään Bulgariassa 22.-25.6. Kilpailumatkat ovat sprintti, pitkä matka ja viesti.

Nuoria katsastettiin kilpailuihin toukokuun puolivälissä Espoossa sprintissä ja Kisakallion maastotestiradalla. Kesäkuussa oli keski- ja pitkän matkan katsastuskilpailut Vihdin Salmissa. Kaikkien kilpailuiden aikana oli varsin lämpimät ilmat, mikä on hyvä, koska Bulgariassa saattaa olla odotettavissa helleilmoja.

Katsastukset sujuivat Saanalla varsin tasaisesti. Sprintissä sijoitus oli neljäs. Saana oli kilpailun jälkeen tyytyväinen siihen, että mitään isompaa virhettä ei matkalle sattunut, vaikka suunnistuksen sujuvuuteen vielä jäikin parantamisen varaa. Kisakallion rankalla 5 kilometrin maastotestiradalla sijoitus oli kuudes. Lämmin ilma teki juoksusta raskasta ja lopussa alkoi väsymys painaa, mutta juoksusta jäi kuitenkin kohtalaisen tyytyväinen fiilis. Keskimatkalla Saana oli upeasti toinen. Keskimatkan kilpailu meni kaikin puolin varsin hyvin ja se on katsastuskilpailuista se, mihin Saana on tyytyväisin. Pitkällä matkalla sijoitus oli 11. Meno oli fyysisesti väsynyttä alusti asti, jolloin myös suunnistuksen keskittyminen oli vaikeaa. Seurauksena oli yksi iso virhe ja useampia pienempiä.

EM-kilpailuita Saana odottaa jännityksellä, mutta toki myös hyvin innostuneena. Bulgariassa on tiedossa kaupunki- ja puistomainen sprintti ja pitkälle matkalle sekä viestiin varsin mäkistä maastoa. Maastotyyppi metsämatkoilla on aivan erilainen, kuin mihin Suomessa on totuttu. Joukkue matkustaa paikan päälle muutamaa päivää ennen kilpailuiden alkamista, joten maastoon ehditään totutella ainakin parin suunnistusharjoituksen verran.

Tsemppiä Saanalle EM-kilpailuihin!

Saana Kajander SM-keskimatkan pronssilla. Voittaja Lilja Lehtonen SK Uusi ja hopealla Elli Taini Jämsän Retki-Veikot. Kuva: Milla Laurila

Kevätkauden ainoa arvokilpailu oli toukokuun lopussa Vaasassa järjestetty SM-keskimatkan kilpailu. Siellä Saana oli hienosti pronssilla 16-vuotiaissa tytöissä. Matkalle mahtui muutama mainittava virhe, sekä yksi huono reitinvalinta. Maasto oli vaikea, joten hyvin harvat selvisivät metsästä pois kokonaan ilman virheitä.

Muista Trianin nuorista suunnistajista Alec Still oli 20-vuotiaiden poikien sarjassa 14. ja Saga Wickholm 18-vuotiaiden tyttöjen sarjassa 16.