OK Trianin Mikael Salolle yösuunnistuksen SM-kultaa

Yösuunnistuksen SM-mitalit ratkottiin Liperin Pärnävaaralla Joensuun länsipuolella myöhään lauantai-iltana. Vuoden 2000 Jukolan viestin maasto tarjosi nytkin suunnistajille monella tapaa vaativaa suunnistusta paikoin peitteisessä suppa- ja harjumaastossa. Itäuusmaalaisittain ehdottomasti upeimmasta suorituksesta vastasi OK Trianin todella taitava yökettu Mikael Salo suunnistaen varmoin ottein sarjan H45 Suomen mestariksi. Hopealle yltänyt ja kisaa vielä pari kilometriä ennen maalia niukasti johtanut Vihtavuoren Pamauksen Heikki Kettunen jäi lopulta vaivaisen mutta riittävän 33 sekunnin päähän Salosta reilun 8 km:n vaativalla radalla. SM-pronssia otti kaunialaisen OK 77:n Vesa Kankaanpää pari minuuttia Salolle hävinneenä. – Oli todellinen taistelu ja vaativa kisa meille kaikille. Tein kaksi huonompaa reitinvalintaa mutta rastit löytyivät muutoin hyvin. Kaikki oli tänään otettava itsestä irti, maalissa todella uupunut mutta onnellinen Salo iloitsi mahtisuoritustaan.

OK Trianin Mikael Salon lähes virheetön suoritus Liperin yössä palkittiin kultaisella SM-mitalilla.

Muista OK Trianin hienoista suorituksista Liperin yössä voidaan mainita todellista huippukautta suunnistavan Saga Wickholmin varma SM-plaketin arvoinen kuudes sija tyttöjen sarjassa D15. SM-kultaa suunnisti Espoon Suunnan Silva Kemppi. Myös Patrick Östergård selviytyi Liperin suppamaaston haasteista hyvin ollen sarjan H55 kahdeksas kuten myös sarjassa D65 seitsemänneksi suunnistanut Rita Wickholm.

D15 sarjassa 6. sijoittunut Saga Wickholm (oikealla) ja 8. sijoittunut Piffenin Emmi Wirtala pirteänä kisan jälkeen.

Naisten pääsarjassa Rastikarhujen Mira Kaskinen kirkasti viime vuoden hopeamitalin ja suunnisti mestariksi lähes minuutin erolla SK Pohjantähden Marika Teiniin. Pronssille suunnisti Tampereen Pyrinnön Anni Haanpää jo lähes neljä minuuttia Kaskiselle jääneenä. – Kyllä siellä maastossa omat haasteet oli, ja tarkkana sai tänään olla. Otin varmoja polkuja kiertäviä reitinvalintoja, ja suunnistus sujui ilman isompia virheitä. Matkalla oli vähän sattumuksiakin, ja huuli sekä jalka otti siellä osumaa, kun kaaduin yhdessä rinnekivikossa. Mutta hyvin onnistuin puujalasta huolimatta, kuvaili voittaja Kaskinen.

Miesten kilpailussa ilman merkittäviä virheitä ja vahvalla juoksulla edennyt Tampereen Pyrinnön Elias Kuukka suunnisti mestariksi lähes kahden minuutin erolla Ikaalisten Nousevan-Voiman hopeamies Aleksi Karppiseen. Pronssia otti Helsingin Suunnistajien Topi Syrjäläinen. – Tämä legendaarinen vuoden 2000 Jukolan Viestin näyttämö toimi SM-yössäkin. Maasto tarjosi sopivasti kaikenlaista ja vihreät alueetkin kuuluvat tähän maastoon. Tänään oli aika vaihtelevaa menoa. Siellä oli paljon hyviä pätkiä, mutta sitten myös yksittäisiä huonoja rastivälejä, joissa tein muutaman virheen. Jonkin verran tein reitinvalinnoissa kiertoja, mutta olisi ehkä voinut kiertää vieläkin enemmän. Tulokseen ja suoritukseen olen kuitenkin tyytyväinen, kertoi kultamitalisti Kuukka.

Suunnistuskausi jatkuu ensi viikonloppuna Mynämäellä aivan vuoden 2022 Jukolan viestin naapurimaastossa suunnistettavalla Viestiliigan viidennellä osakilpailulla. Kuudes ja samalla liigan finaali kisataan Ikaalisissa kahden viikon kuluttua eli 10.110. Kolmen viikon kuluttua on vuorossa Orivedellä suunnistettava erikoispitkien matkojen SM-kisa.

Tulokset, suunnistuksen SM-yö, Liperi 26.9.2020

Naiset: 1) Mira Kaskinen Rastikarhut 59.52, 2) Marika Teini SK Pohjantähti 1.00.39, 3) Anni Haanpää Tampereen Pyrintö 1.03.46, 4) Lotta Karhola Tampereen Pyrintö 1.04.12, 5) Amy Nymalm Pargas IF 1.04.18, 6) Enni Jalava Turun Suunnistajat 1.06.11, 7) Veera Klemettinen Suunta Jyväskylä 1.06.15, 8) Marttiina Joensuu SK Pohjantähti 1.07.39, 9) Kirsi Nurmi SK Pohjantähti 1.07.41, 9) Niina Hulkkonen IFK Lidingö SOK 1.07.41.

Miehet: 1) Elias Kuukka Tampereen Pyrintö 1.17.58, 2) Aleksi Karppinen Ikaalisten Nouseva-Voima 1.19.50, 3) Topi Syrjäläinen Helsingin Suunnistajat 1.20.07, 4) Anton Kuukka Tampereen Pyrintö 1.21.01, 5) Lari Pernu Espoon Suunta 1.22.01, 6) Einari Heinaro Helsingin Suunnistajat 1.22.12, 7) Mikko Knuuttila Ikaalisten Nouseva-Voima 1.22.53, 8) Aaro Aho Valkeakosken Haka 1.23.08, 9) Jussi Suna Turun Metsänkävijät 1.24.32, 10) Pekka Hyvönen Angelniemen Ankkuri 1.25.16