Suunnistussanastoa
Emit
Elektroninen leimaus- ja ajanottojärjestelmä. Emit-kortti on elektroninen kilpailukortti, jota suunnistaja kantaa mukanaan ja jolla tehdään rastilla leimaus. Korttiin tallentuu tieto rastilla tehdystä leimauksesta. Emit-korttiin kiinnitetään tarkistusliuska, jolla voidaan varmistaa oikeilla rasteilla käynti, mikäli esim. Emitkortissa ilmenee ongelmia kilpailun aikana.
Erikoispitkä matka
Erikoispitkä matka on yksi suunnistuksen kilpailumuodoista. Se erityinen kilpailumuoto, joka on pitkän matkan tyyppinen, mutta vieläkin pidempi eli aikuisilla jopa kaksi tuntia. Kauden aikana järjestetään vain muutamia kilpailuja, jotka yleisesti toteutetaan yhteislähtönä. Lapsilla ei ole erikoispitkän matkan kilpailu-ja, vaan nuorin sarja on 16-vuotiaat.
FIN-5 rastiviikko
Fin5-suunnistusviikko kokoaa vuosittain 3000–4000 suunnistajaa yhteen kesäiseksi viikoksi. Suunnistusviikolla on runsaasti sarjoja myös harrastajille, joten se sopii mainiosti koko perheen yhteiseksi lomaviikoksi. Fin5-suunnistusviikko järjestetään eri puolilla Suomea.
FSO
Finlandssvenska Orienteringsförbundet on järjestö joka edistää suomenruotsalaista suunnistustoimintaa Suomessa. OK Trian on FSO:n jäsen.
FSOM
FSOM on lyhenne Finlandssvenska orienteringsmästarskapenista, eli suomenruotsalaisten suunnistusmestaruuskilpailuista, jotka järjestetään vuosittain.
Hiihtosuunnistus
Hiihtosuunnistus on suksilla suoritettava suunnistusmuoto, jossa eteneminen tapahtuu maastoon avattuja ja karttaan merkittyjä erilevyisiä ja -tasoisia hiihtouria pitkin. Tehtävänä on kiertää rastit numerojärjestyksessä etenemällä kartalta valittua reittiä pitkin. Hiihtotyyli on vapaa ja rastit on sijoitettu urien varteen. Hiihto-suunnistuksessa reitinvalinnalla on keskeinen merkitys ja siihen vaikuttavat mm. urien hiihtokelpoisuus ja korkeuserot. Hiihtosuunnistuksessa käytetään erityistä karttatelinettä, joka kiinnitetään rintaan kartanluvun helpottamiseksi.
IRMA
Suunnistusliiton tietojärjestelmä, josta löytyy mm. kansallinen kilpailukalenteri ja jonka kautta ilmoittaudutaan kilpailuihin. Kalenterin kautta pääsee kilpailukutsujen sivuille. IRMAsta löytyy myös seurojen yhteystiedot
Jälkipeli
Suunnistussuorituksen jälkeen kavereiden kanssa käyty keskustelu, mistä menin ja mistä olisi pitänyt mennä rastille.
Kainuun rastiviiikko (KRV)
Kainuun Rastiviikko on toinen kotimainen suuri rastiviikko, joka järjestetään vuosittain heinäkuun alussa Kainuussa.
Kielletty alue
Järjestäjän suunnistusalueen ulkopuolelle rajaamat alueet ja suunnistuksen lajisääntöjen mukaiset aina kielletyt alueet.
Karttamuovi
Muovisuojus, johon kartta on laitettu. Pitää kartan kuivana ja ehjänä. Monissa tapahtumissa on myös kokeilussa säänkestävät paperit kartoille, jolloin muoveja ei enää tarvita.
Keskimatka
Keskimatka on yksi suunnistuksen kilpailumuoto. Se on kestoltaan nuorilla noin 20–30 minuuttia ja radalle ominaisia ovat hyvää kartanlukutaitoa vaativat lyhyemmät rastivälit. Keski-matkalla korostuu tarkka suunnistus.
Kiintorastit
Suurin osa seuroista ylläpitää kiintorasteja, joita voi kiertää itselle sopivana ajankohtana. Kiintorastikartat ovat usein myynnissä/ ilmaiseksi noudettavissa esim. paikkakunnan liikuntatoimessa, kunnan palvelupisteessä tai paikallisessa urheiluliikkeessä. Osa kiintorastikartoista on myös vapaasti tulostettavissa seurojen kotisivuilta.
Kilpailukutsu
Kilpailukutsussa kerrotaan kilpailua koskevia tietoja kuten ilmoittautumisajan päättyminen, sarjat, matkat ja kilpailupaikka.
Knock-out sprintti
Yksi suunnistuksen kilpailumuodoista. Suunnistuksen knock out -sprintti muistuttaa maastohiihdon sprinttikilpailuja. Ensin suunnistetaan karsinnat, joista ennakkoon ilmoitettu määrä suunnistajia jatkaa erävaiheeseen. Tämän jälkeen vuorossa ovat puolivälierät, välierät ja lopulta finaali.
Kompassi
Suunnanoton ja suunnassa kulkemisen apuväline. Kompasseja on erilaisia, mm. levy- ja peukalokompasseja.
Kompassi-kisat / -tapahtumat
Kompassi-tapahtumat ovat lasten matalan kynnyksen suunnistustapahtumia, jotka tarjoavat mukavia mahdollisuuksia suunnistaa erilaisissa maastoissa, kisailla ja saada kavereita. Olennaista on helpot radat ja turvalliset ympäristöt sekä innostavan tapahtuman elementit. Kompassi-tapahtumat käsittävät alueellisen Kompassi-cupin, -viestit ja leirin sekä valtakunnallisen tapahtuman nuorten superviikonlopun yhteydessä elokuussa.
K-piste
Kartassa kolmiolla ja lähdössä rastilipulla merkitty suunnistusradan alkamispiste.
Kuntosuunnistus
Eri puolilla Suomea yli 250 seuraa järjestää kesäkaudella viikottain kuntosuunnistuksia. Osalla seuroista on tapahtumia myös muina vuodenaikoina. Kuntosuunnistuksiin voi osallistua kuka tahansa, eikä osallistuminen vaadi lisenssiä tai seuran jäsenyyttä. Tapahtumissa on yleensä valittavana eripituisia ja taitovaatimuksiltaan eritasoisia ratoja, jolloin on helpompi valita itselleen tai perheelle sopiva vaihtoehto. Tietoja tapahtumapaikoista ja -ajoista löytyy paikallislehdistä ja seurojen kotisivuilta. Ilmoittautua voi paikan päällä. Ympäri Suomea järjestettävät tapahtumat löytyvät kootusti myös Suunnistusliiton Rastilippu palvelussa. Rastilipussa voit etsiä tapahtumia kartalta sekä osaan tapahtumista myös ilmoittautua ja maksaa osallistumisesi ennakkoon. Rastilipusta löytyy myös oman aikataulun mukaan suunnistamisen mahdollistavia omatoimirasteja.
Leimanselvityspiste
Paikka maaliintulon yhteydessä, johon kilpailija ohjataan, mikäli kilpailusuorituksen leimoissa on jotakin epäselvää.
Leimaus-leiri
Leimaus-leiri on Suomen suurin lasten ja nuorten suunnistusleiri, joka kokoa vuosittain yhteen jopa 1500 innokasta suunnistusta harrastavaa lasta ja nuorta. Leiri järjestetään kiertävästi eri puolilla Suomea ja sen tavoitteena on antaa nuorille eväitä ja inspiraatiota lajin pariin vaikka koko loppuelämän ajaksi.
Lisenssi
Kilpailulupa, joka tarvitaan kansallisiin kilpailuihin osallistuttaessa. Lisenssiin voi myös hankkia tapaturmavakuutuksen.
Suunnistuksen lajisääntöjen mukaan kaikkien, jotka osallistuvat esimerkiksi kansallisiin kilpailuihin, tulee ostaa kilpailulupa eli lisenssi. Myös Kompassi-tapahtumien kilpasarjoja varten tulee olla voimassaoleva lisenssi. Lisenssin lisäksi on hyvä miettiä, kannattaako siihen ottaa mukaan myös vakuutus, vai kattaako lapsen tai nuoren jokin muu vakuutus suunnistuksen parissa mahdollisesti tapahtuvat loukkaantumiset ja niiden hoidot.
Edullisen lisenssin ja tapaturmavakuutuksen hankkimista suositellaan kaikille seurojen harjoitustoiminnassa mukana oleville lapsille ja nuorille, sillä tapaturmavakuutus kattaa kilpailujen lisäksi myös seurojen harjoitustoiminnan. Tarkista seurasta lisenssin hankkimiskäytännöt.
Livelox
Internet-sovellus, johon voidaan ladata tai piirtää oma suunnistusreitti ja verrata sitä muiden reitteihin sekä animoida kilpailua. Jälkipeliin hyvä analysointiväline. Myös reaaliaikainen seuranta on mahdollista.
MOBO
MOBO on kiintorastien nykyaikainen versio ja se toimii Windows Phone, Android ja iPhone-puhelimilla. MOBO on suunnistusta kartalla, joka luetaan oman älypuhelimen näytöltä. Rastit ovat pysyvästi maastossa ja merkitty rastitolpilla, joista löytyy leimaamiseen tarvittava QR-koodi sekä osassa rasteja myös NFC-tunniste. Lataa ilmainen sovellus ja kokeile mobiilisuunnistusta. MOBO-ratoja on Suomessa jo yli 270. Lisätietoa: mobo.suunnistus.fi
Myclub
Seurojen jäsenpalvelu. OK Trianin emoseurat (Akilles OK, OK Orient ja IF Sibbo-Vargarna) hallinnoivat jäsenrekisteriään Myclubin kautta. Liittyessäsi OK Trianiin, liityt yhteen kolmesta emoseurasta, jonka kausimaksun maksat. Emoseurat laskuttavat kausimaksun kevään aikana. Myclubiin pitää aina muistaa päivittää omat ajantasaiset yhteystiedot, jotta jäsenrekisteri pysyy ajantasalla.
Nastari
Suunnistuskengät, jonka pohjassa on tylppäpäisiä nastoja. Pitävät märälläkin kelillä ja kuivuvat nopeasti.
Nimenhuuto
Nimenhuuto on seuran päivittäiskäytössä oleva jäsenpalvelu, jossa ylläpidetään seuran toimintakalenteria. Tänne päivitetään tulevat tapahtumat, harjoitukset ja kilpailut sekä näiden tarkemmat ja ajankohtaisimmat tiedot. Harjoituksiin/ seuran tapahtumiin/ leireille/ yhteiskuljetuksiin mukaan ilmoittaudutaan annetun määräajan puitteissa Nimenhuutoon. Tämä on tärkeää, jotta tiedetään ketkä paikalle ovat tulossa ja osataan varata riittävästi karttoja ja muita resursseja harjoituksen yms. toteuttamiseen.
Nollaus
Emit-kortin edellisen suorituksen tietojen poistaminen ennen uuden suorituksen aloittamista. Tehdään yleensä lähdössä.
Nuorisosarjasuunnistus (NSS)
Nuorisosarjasuunnistukset ovat vuodesta 1979 saakka yhdessä OK77 kanssa toteutettuja kilpailuita. Vuonna 2024 nuorisosarjasuunnistuksien osakilpailuita on kuusi ja vähintään kolmeen osakilpailuun osallistuneet palkitaan pokaalilla.
Näissä tapahtumissa on tarjolla myös saattaja/kaverisarjoja (esim. RR Avoin (RR-rata), TR Avoin (TR-rata) ja 12 Avoin (helppo tavallinen suunnistusrata)). Avoimiin sarjoihin voi osallistua aikuisen tai kaverin kanssa tai yksin eikä niissä ole ikärajoitusta.
Nuorten Jukola -viesti ”NuJu”
Nuorten oma 7-osuuksinen viestikilpailu 11-18-vuotiaille. Nuorten Jukola joukkueessa pitää olla sekä poikia että tyttöjä.
Opaspaalu
Kertoo kilpailukeskuksessa, mistä eri toiminnot löytyvät.
Peesaaminen
Toisen suunnistajan tahallinen seuraaminen. Peesaaminen on kielletty suunnistuksen lajisäännöissä.
Pitkä matka
Pitkä matka on yksi suunnistuksen kilpailumuodoista. Se mittaa suunnistajan fyysistä kestävyyttä ja reitinvalintataitoa. Suunnistustehtävät ovat vaihtelevia. Nuorilla suoritus voi kestää sarjasta riippuen 30–60 minuuttia ja aikuisilla 60–90 minuuttia.
Pummi
Suunnistusvirhe tai rastin hakeminen eli pummaaminen virheen seurauksena.
Pyöräsuunnistus
Pyöräsuunnistuksessa edetään maastopyörillä rastilta toiselle karttaan merkittyjä erilaisia ja -tasoisia ajouria, kuten teitä ja polkuja, pitkin. Vauhdikkaimmassa suunnistuslajissa rastit on sijoitettu urien varteen ja myös tässä lajissa reitinvalinnalla on iso merkitys suorituksessa. Hyvää ajotaitoa vaativassa lajissa on kypäräpakko ja kartta on kiinnitettynä ohjaustangossa olevaan karttatelineeseen.
Rastilippu
Oranssi-valkoinen kangas- tai paperilippu, joka sijoitetaan rastipisteeseen.
Rastilippu-palvelu
Ympäri Suomea järjestettävät kuntosuunnistustapahtumat löytyvät kootusti myös Suunnistusliiton Rastilippu palvelussa. Rastilipussa voit etsiä tapahtumia kartalta sekä osaan tapahtumista myös ilmoittautua ja maksaa osallistumisesi ennakkoon. Rastilipusta löytyy myös oman aikataulun mukaan suunnistamisen mahdollistavia omatoimirasteja.
Rastinmäärite
Kartan sivuun tai irralliselle lapulle painettu ruudukko, josta suunnistaja saa lisätietoa kunkin rastin tarkemmasta sijainnista.
Rastipiste
Maastonkohta, johon rasti on sijoitettu. Kartassa rastiympyrän keskellä oleva karttamerkki.
Rastipukki
Rastipisteeseen rakennettu teline, johon leimasin on kiinnitetty.
Rastiralli
Rastiralli on suunnistuskilpailutapahtumissa järjestettävä osio, johon voi ilmoittautua paikan päällä. Osallistua voi iästä riippumatta ja halutessaan yhdessä parin tai saattajan kanssa. Rastirallissa on tarjolla viitoitettu rastireittirata sekä toiminnallinen ja suunnistuksellinen tehtävärata, joka on suunnattu noin 4–8-vuotiaille
Rastireitti (RR)
Rastireitti on alle 10-vuotiaiden kilpailumuoto, jossa reitti on merkitty karttaan ja viitoitettu maastoon. Rastit ovat viitoituksen varrella. Lapsi voi halutessaan kiertää radan viitoitusta pitkin tai tehdä viitoituksesta poikkeavia reitinvalintoja, jota kutsutaan lajikielessä ”oikomiseksi”. RR-rata järjestetään usein myös 8 vuotiaille omana sarjanaan.
Rastitunnus / -koodi
Rastilla leimasimessa oleva numerotunnus, josta suunnistaja tietää tulleensa oikealle rastille. Koodi merkitään rastinmääritteisiin ja joskus se painetaan myös rastin järjestysnumeron viereen kartalle.
Rastiväli
Suunnistusrata muodostuu rastiväleistä, joiden alku- ja päätepisteitä rastit ovat, esimerkiksi 1–2.
Ratamestari
Suunnistusradan suunnitellut henkilö.
Reitinvalinta
Suunnistajan valitsema reitti rastivälille.
Reittihärveli
Internet-sovellus, jolla voidaan piirtää oma suunnistusreitti ja verrata sitä muiden reitteihin sekä animoida kilpailua. Jälkipeliin hyvä analysointiväline.
SM-kilpailut
Suomen mestaruuskilpailu (SM) järjestetään suunnistuksen eri kilpailumuodoissa eri ikäluokissa kauden aikana. SM-kilpailut ryhmä 1 sarjat ovat H/D15-21, joissain kilpailumuodoissa myös H/D14-sarjalaiset voivat osallistua SM-kilpailuihin. SM-ryhmä 2 sarjat ovat ns. veteraanisarjoja alkaen H/D35- sarjasta.
Sprintti-suunnistus
Sprintti on yksi suunnistuksen kilpailumuodoista. Se on lyhyt 12–15 minuutin mittainen suunnistusrata, joka on usein laadittu puisto- tai kaupunki-ympäristöön. Sprintissä käytetään pääosin tavallisia juoksukenkiä ja rastivälit ovat lyhyitä, jolloin nopeat ratkaisut korostuvat. Hiihto- ja pyöräsuunnistuksessa sprintit ovat myös lyhyitä suorituksia, joissa suunnistuksen tapaan kartan mittakaava on pienempi, 1:3000-1:5000.
SSL
SSL on lyhenne suomen suunnistusliitosta, joka on lajin kattojärjestö Suomessa.
Suomisport
Koko suomalaisen urheiluyhteisön yhteinen, nykyaikainen ja helppokäyttöinen digitaalinen urheilupalvelu. Palvelun kautta voi mm. hankkia ja maksaa kilpailulisenssin ja vakuutuksen sekä pyörittää suunnistusseuran jäsen- ja muita palveluita.
Suunnistus
Suunnistuksessa kuljetaan jalan karttaan merkittyjen ja maastoon erilaisiin kohteisiin sijoitettujen rastien kautta numerojärjestyksessä. Apuvälineenä käytetään karttaa ja kompassia. Rastilla tehdään ensin kartan perusteella reitinvalinta, jota toteuttaen kuljetaan seuraavalle rastille havainnoimalla karttaa ja maastoa. Reitinvalinnan ja vauhdin ratkaisee suunnistajan fyysiset ominaisuudet ja suunnistustaito.
Tarkkuussuunnistus
Tarkkuussuunnistuksessa mitataan tarkkuutta, ei niinkään fyysistä suoritusta. Tämän vuoksi laji sopii hyvin kenelle vain, myös liikuntarajoitteisille. Rata muodostuu päättelytehtävistä, joissa ratkaistaan, mikä maastoon sijoitetuista rastilipuista vastaa karttaan merkittyä ja rastinmääritteillä tarkennettua rastia. Tehtäväpisteet eli rastit sijoitetaan hyväpohjaisten kulku-urien varrelle. Varsinainen tulos muodostuu tehtävien ratkaisemisesta. Tarkkuussuunnistuksessa on myös kilpailumuoto, tempo, jossa ratkaisunopeus on keskeisessä osassa.
Tukireitti (TR)
Tukireitti on 11–12-vuotiaiden kilpailumuoto ns. normaalin suunnistusradan lisäksi. Tukireitillä rastit on sijoitettu vähän matkan päähän maastoon ja karttaan merkitystä viitoituksesta. Rastireitin ja tukireitin viitoitus on tarkoitettu tukemaan lasten etenemistä metsässä ja se toimii ikään kuin ylimääräisenä polkuna.
Tähtiseura
Tähtiseura-ohjelma on Olympiakomitean, lajiliittojen ja aluejärjestöjen laatuohjelma, joka kehittää ja tukee suomalaisen urheilun keskeistä vahvuutta: seuratoimintaa. Tähtiseurat ovat liikunnan ja urheilun laatuseuroja, jotka ovat saaneet Tähtimerkin tunnustukseksi laadukkaasta toiminnasta kohderyhmänsä osalta. Tähtimerkki voidaan myöntää laadukkaasta lasten ja nuorten toiminnasta, aikuisten toiminnasta ja huippu-urheilusta. Seuralle myönnetty Tähtimerkki on lupaus laadusta seuran nykyisille ja uusille jäsenille sekä heidän lähipiirilleen ja tukijoille. Suunnistuksen lasten ja nuorten Tähtiseuroja on noin 30.
Ungdomens Tiomila ”Ungi”
Perinteinen Nuorten suunnistajien viestikilpailu Ruotsissa.
Viestisuunnistus
Henkilökohtaisten kilpailuiden lisäksi järjestetään erilaisia viestisuunnistustapahtumia, joihin osallistutaan erikokoisilla joukkueilla. Joukkueen jäsenet suunnistavat kukin vuorollaan oman osuutensa, joista muodostuu joukkueen lopputulos. Viestikilpailuja järjestetään eri-ikäisille suunnistajille ja joissakin tapahtumissa voi samassa joukkueessa olla eri-ikäisiä suunnistajia ja sekä tyttöjä että poikia (esim. Nuorten Jukola (NuJu)).
Yösuunnistus
Yösuunnistus on suunnistusta pimeällä otsalampun avulla. Tunnetuin yösuunnistustapahtuma on Jukolan Viesti ja lisäksi vuosittain järjestetään joitakin yösuunnistuskilpailuja ja kuntosuunnistuksia. Lapsillekin suunniteltuja omia yösuunnistustapahtumia toteutetaan, joten niissä on mahdollisuus tutustua tähänkin suunnistuksen muotoon.