ohjeita vanhemmille

Suunnistus on tunnetusti koko perheen laji ja se on yksi lajin piirre, josta erotumme muista. Missäpä muussa lajissa samassa kilpailussa tai tapahtumassa kaikki perheen jäsenet ikään, sukupuoleen tai taitotasoon katsomatta pääsevät liikkumaan omalla tasollaan omassa sarjassa yhtäaikaisesti.

Suunnistustoiminnan pyörittäminen vaatii tekijöitä, etenkin lasten ja nuorten suunnistustoiminnan menestys ja hauskuus perustuu siihen, että meillä on toiminnassa mukana runsas joukko vanhempia, jotka osallistuvat kukin omien kykyjensä ja halujensa mukaan myös harjoitusten toteuttamiseen. Sinun ei itse tarvitse olla huippusuunnistaja ollakseen mukana auttamassa ja kannustamassa suunnistajan ensiaskeleita ottavia tai vanhempiakaan suunnistajia.

Kun ohjaajavanhempia on riittävästi, ei kenenkään panos käy ylivoimaisen kuormittavaksi ja kaikki voivat lähettää lapsensa harjoituksiin ja metsään turvallisella mielellä. Suunnistus on ehdottomasti koko perheen harrastus!

Lasten huoltajat ovat tervetulleita lasten harjoituksiin mukaan, jolloin he saavat arvokasta suunnistusoppia itsekin. Lisäksi vanhempien aktiivinen mukana olo lisää myös lapsen innostusta suunnistusharrastusta kohtaan.

Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan ohjaajatehtäviin tai muihin vapaaehtoistehtäviin (tarjoilujen järjestelyt, leirijärjestelyt, jne.), ota rohkeasti yhteyttä seuran vastuuhenkilöihin. Kaikille löytyy sopivia tehtäviä ja mitä useampi vanhempi on mukana sen hauskempaa meillä on eikä kenenkään panos käy liian kuormittavaksi.

Vanhempana varmista, että

* ilmoittautuminen harjoitukseen, tapahtumaan, kilpailuun ja leirille on suoritettu ohjeiden mukaisesti ajallaan.

* esteen sattuessa ilmoitat harjoituksen vetäjälle osallistumisen peruutuksesta.

* olette ajoissa paikalla.

* lapsesi ilmoittaa harjoituksen jälkeen lähdöstään ohjaajalle.

* et tupakoi harjoituspaikalla.

* autat ja kannustat tarvittaessa muitakin lapsia.

Varusteet

* Säänmukainen ulkoiluvaatetus, suositellaan pitkien housujen käyttöä.
* Pitävät jalkineet, joilla on mukava liikkua metsässä eikä haittaa vaikka vähän likaantuisi.
* Karttamuovi, jos löytyy.
* Vesipullo, etenkin lämpimällä kelillä

Alkuun pärjää hyvin tavallisilla ulkoiluvarusteilla, mutta kun lajiin hurahtaa, niin ensimmäinen varustehankinta on pitävät suunnistuskengät. Näitä saa ostettua uutena mm. Suunnistajankaupasta, mutta varmasti seuraväeltä löytyy pieneksi jääneitä kenkiä kaapeissaan, joiden perään voi kysellä. Lajissa pidemmälle mentäessä tulee toiseksi tärkeäksi hankinnaksi oma kompassi. Kun kilpailutoiminta alkaa enemmän kiinnostamaan, niin suositellaan hankkimaan oma emit-kilpailukortti. Seuralla on jonkun verran ”lainaemit-kortteja”, joita ryhmän vetäjät lainaavat tarvitseville.

Tuki lapselle ja nuorelle

Suunnistuksessa, kuten elämässä yleensäkin tulee onnistumisia ja epäonnistumisia. Tavoitteena on kuitenkin tarjota jokaiselle onnistumisen elämyksiä, mutta välillä niitä epäonnistumisiakin tulee. Jonain päivänä rastit eivät vaan tahdo löytyä tai tulee leimattua väärällä rastilla jne, niin ne voi aiheuttaa lapsessa epäonnistumisen tunteen. Vanhempien on tärkeä osata vastaanottaa lapsen eri tunteet ja tukea häntä niiden käsittelyssä. Täytyy muistaa että kukaan ei ole seppä syntyessään ja lapset ovat vasta oppimassa uutta lajia ja taitoa. Muistetaan positiivinen kannustus myös heikomman suorituksen jälkeen!

Vanhempien pelisäännöt

* Seurataan seuran viestintää
* Ilmoittaudutaan ajoissa tapahtumiin, harjoituksiin, kilpailuihin yms.
* Esteen sattuessa ilmoitetaan peruutuksesta.
* Ollaan ajoissa harjoituksissa.
* Suositaan kimppakyytejä
* Kannustetaan kaikkia lapsia.
* Näytetään mallia luonnossa toimimisesta