Tiomila 2019

30.04.2019 klo 07:17
Tiomila 2019 kilpailtiin 27-28.4. etelä Ruotsissa. Trianilaisista säväytti Mikael Fabritius

FK Göteborg Tiomilan voittoon, Tampereen Pyrintö naisten viestin ykkönen

IFK Göteborg voitti varhain sunnuntaina päättyneen Tiomila-suunnistusviestin Ruotsin Östra Göingessa. Viesti ratkesi IFK Göteborgille jo kuudennella osuudella, kun muut joukkueet suomalaista MS Parmaa olivat jääneet kärkikaksikosta viidennessä vaihdossa jo lähes kuusi minuuttia. MS Parman Peeter Phil teki kuudennella osuudella kahdeksan minuutin virheen, kun taas IFK Göteborgin Vetle Ruud Bråten toisti viime vuoden temppunsa ja toi joukkueensa vaihtoon ylivoimaisessa, lähes yhdeksän minuutin etumatkalla ennen Kooveen Lauri Sildiä, joka myös suunnisti osuutensa vahvasti nostaen joukkueensa sijalta 13 mukaan voittotaisteluun.
Seuraavilla osuuksilla IFK Göteborgin voitto ei ollut uhattuna. Ankkuriosuudelle Max Peter Bejmer pääsi yli kahdeksan minuutin erolla ennen tamperelaisen Kooveen Daniel Hubmannia. Hubmann ei saanut etumatkaa kurottua merkittävästi kiinni ja lopulta Bejmer juhli voittoa maalissa seitsemän minuutin ja 48 sekunnin erolla ennen Kooveeta.
Voittajajoukkueessa suunnistivat Håvard Sandstad Eidsmo, Fredrik Eden, Jonas Pilblad, Fredrik Bakkman, Johan Högstrand, Vetle Ruud Bråten, Jens Wängdahl, Kasper Fosser, Eskil Kinneberg ja Max Peter Bejmer. Voitto oli IFK Göteborgille jo kolmas perättäinen. Kolmantena ankkuriosuudelle päässyt Kalevan Rasti joutui taipumaan virheen seurauksena Halden SK:n ankkurille Magne Dählille. Kalevan Rasti oli lopulta Miika Kirmulan ankkuroimana neljäs loppukirissä ennen viidenneksi sijoittunutta OK Linnetä ja Albin Ridefeltiä. Tampereen Pyrintö oli kolmanneksi parhaana suomalaisjoukkueena 11:s.

Itäuusmaalainen OK Trian suunnisti kaikkiaan 315 joukkueen suurviestissä ennakkoon odotettua alavireisemmin sijalle 59. Hieman varamiehisessä joukkueessa suunnistivat Mikael Fabritius, Topi Penttinen, Mikael Salo, Petteri Muukkonen, Emil Sevelius, Victor Mansner, Kristian Salo, Simo Hasu, Oskari Reijonen ja Topi Hasu, kun kovakuntoinen Jörgen Wickholm joutui perumaan osallistumisensa. Ikiluotettava viestiavaaja Fabritius ei tälläkään kertaa pettänyt , vaan teki huikean juoksun 12 km:n avausosuudella tuoden seuransa vaihtoon kuudentena. Kakkososuudella polvensa pahasti kiveen lyönyt Topi Penttinen taisteli vaihtoon hienosti sijalla 28. Kolmannella osuudella ilman suurempia virheitä suunnistanut ikämies Mikael Salo ei aivan pysynyt nuorempiensa kyydissä ja oli vaihdossa lopulta sijalla 45. Pitkällä, lähes 18 km:n långa nattenilla trianilaisten sijoitus heikkeni melkoisesti, kun Petteri Muukkosella oli etenkin radan loppuosuudella isoja vaikeuksia ja kokenut suunnistaja vaihtoi vasta sijalla 58. Viidennellä osuudella nuori Emil Sevelius nosti varmalla suunnistuksellaan OK Trianin sijalle 53 mutta heti perään myöskin erittäin kokenut Victor Mansner oli kaatosateisessa ja sysipimeässä skoonelaisyössä vaikeuksissa ja putosi sijalle 62. Kolmella seuraavalla osuudella OK Trianin nuorisokaartista ensikertalaiset Kristian Salo ja Oskari Reijonen sekä hieman vanhempi Simo Hasu suunnistivat varmasti ja päästivät Topi Hasun 14 km:n ankkuriosuudelle sijalta 52. Topi Hasu oli vielä puolivälissä kiinni sijassa 50 mutta ei jaksanut aivan loppuun asti taistella tuosta sijasta, vaan ylitti maaliviivan sijalla 59.


Mikael Fabritius säväytti jälleen kerran ensimmäisella osuudella tulen parhaana suomalaisena vaihtoon sijalla 6.


Muista suomenruotsalaisen suunnistusliiton FSO:n seuroista hienosti avausosuuksilla kolmenkymmenen parhaan joukossa edennyt Pargas IF oli lopulta sijalla 64 ja kaunialaislainen OK 77 sijalla 77.

Tampereen Pyrintö voitti lauantai-iltapäivällä suunnistetun Tiomila-viestin naisten kilpailun. Viisikko Lotta Karhola, Anni-Maija Fincke, Simona Aebersold, Saila Kinni ja Venla Harju pysyi kärjen tuntumassa viestin kaksi ensimmäistä osuutta ja ratkaisi voiton jo kolmannella osuudella, kun sveitsiläinen Aebersold saapui yksin vaihtoon selvässä johdossa. Kinni piti neljännellä osuudella hurjaa vauhtia ja saman teki ankkuriosuudella Harju, vaikka tekikin muutaman virheen. Eroa hopeajoukkue Alfta Ösaan oli kuitenkin maalissa puolitoista minuuttia.
Tampereen Pyrintö voitti edellisen kerran Tiomilan naisten viestin vuonna 2011. Tuolloinkin joukkueessa suunnistivat nykyisistä voittajista Harju, Kinni ja Fincke. Tiukassa taistossa seuraavista sijoista Alfta Ösa oli otti kakkostilan ja IFK Göteborg oli kolmas. Neljäs oli Fredrikstad SK ja viides falunilainen OK Kåre. Koovee oli toiseksi parhaana suomalaisena kuudes. Oulun SK Pohjantähti kahdeksas. Suomalaisseuroista 20 parhaan joukkoon suunnistivat myös Hiidenkiertäjät, MS Parma ja Pargas IF, jonka ankkuri Amy Nymalm kukisti kovassa loppukirissä maailman parhaan suunnistajan, Stora Tunan Tove Alexanderssonin.

Mikko Reitti
 
 
 
 
 
 
Halti
Olenius
Trimtex
Helakauppa
Skogsreviret
VJ Sport